Search
Close this search box.
congress

ČUDESNA VOĆKA SA 40 RAZLIČITIH PLODOVA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

SAM VAN AKEN

OBJEKAT:

STABLO VOČA

LOKACIJA:

SAD

FOTOGRAFIJE:

RONALD FELDMAN FINE ARTS

KORISTEĆI DREVNU TEHNIKU KALEMLJENJA, SAM VAN AKEN JE KREIRAO ČUDESNO DRVO NA KOME RAĐA 40 RAZLIČITIH VRSTA VOĆA I DEFINISAO GA KAO SVOJSTVEN UMETNIČKI PROJEKAT. OVO MAGIČNO STABLO NA SEBI NOSI NA DESETINE RAZLIČITIH VRSTA KOŠTUNJAVOG VOĆA. ISTINA JE POSTALA ČUDNIJA OD FIKCIJE KADA JE NJUJORŠKI PROFESOR SAVREMENE UMETNOSTI KORISTEĆI VOĆARSKU TEHNIKU KALEMLJENJA MODIFIKOVAO STABLA ŠLJIVE TAKO DA SVAKO OD NJIH RAĐA NE JEDNU, VEĆ I DO 40 RAZLIČITIH VRSTA VOĆA.

Zahvaljujući bogatom pristupu koji uključuje nove tehnologije i tradicionalna načela umetnosti, Van Akenov rad čini se kao skladna kombinacija skulpture, zvuka, videa i performansa. Njegova umetnost se reflektuje u proživljeno iskustvo posmatrača kroz specifične forme kao što su radio obmane, holivudski film koji se odvija u realnom okruženju, drvo koje rađa 40 različitih vrsta voća i rupu koja nastaje u zimskim nebu iznad Njujorka. Njegov rad je specifična intervencija u javnom i društvenom prostoru koja ima moć da transformiše poznate kulturne konfiguracije, zdrav razum, praksu i prirodni poredak stvari. Ovaj umetnik stvari postavlja na jedno nedefinisano mesto gde su sve mogućnosti otvorene za promene koje dolaze. Van Aken je zbog svega pomenutog dobitnik brojnih nagrada u oblasti savremene umetnosti.

Kao jedan od svojih umetničkih projekata, koristeći drevnu tehniku kalemljenja, Sam Van Aken je kreirao i oblikovao čudesno drvo 40 voća – stablo koje na sebi može nositi na desetine različitih vrsta koštunjavog voća. Istina je postala čudnija od fikcije onda kada je njujorški profesor savremene umetnosti modifikovao stabla šljive tako da svako od njih može rađati ne samo jednu, već i do 40 vrsta plodova voća. U okviru svake vrste i sorte voća postoji izvanredna varijacija u pogledu boje cveta, vremena cvetanja, šeme lista, veličine ploda, oblika, boje, teksture i ukusa.

Zbog sličnosti njihove hromozomske strukture, moguće je kalemiti ove sorte tako da zajedno formiraju jedno stablo. U okvirima nečega što izgleda kao kulisa za dečju priču, poput filma ‘Džejms i džinovska breskva’ iz 1996. godine ili ilustrovane dečje knjige ‘Drvo darivanja’ Šel Silversteina iz 1964. godine, nastalo je, ovoga puta stvarno, magično drvo. Sam Van Aken sa katedre za umetnost Univerziteta u Sirakuzi, razvio je tehniku koja uključuje kalemljenje raznih starih autohtonih sorti voćaka ustaljenih nasleđenih osobina na grane drveta ‘podloge’, koja ima za cilj da stvori jednu jedinstvenu vrstu hibrida.

Generalno sagledan, proces kalemljenja predstavlja postupak kojim se deo jedne biljke (plemka ili pelcer) sjedinjuje sa delom druge biljke (podloga). Srastanjem sjedinjenih delova dobija se nova biljka (kalem), koja je sposobna da nastavi svoj samostalan život. Svrha kalemljenja u voćarstvu je da se osobine željene plemenite sorte putem plemke verno prenesu na novu voćku − kalem. Na taj način, nova voćka će zadržati sve najvažnije osobine roditeljske sorte, iako joj koren, a često i deo debla, potiče od druge sorte ili čak voćne vrste.//ek Dejan Popov – Više u EKO KUĆI No22

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grand Palais Ephemere
Casa Rio
Lou Estela