Search
Close this search box.

CRTEŽI KAO DOGAĐAJ

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:


Tokom prve polovine maja beogradski umetnik Vojislav Radovanović predstavio se likovnoj publici ambijentalnom instalacijom pod nazivom „CRTEŽ kao DOGAĐAJ” u galeriji ULUS, u Knez Mihailovoj ulici. Umetnik je i dalje ostao dosledan svojim prepoznatljivim temama.

Tema koja objedinjuje moj rad je sadržana u mitu o rajskom vrtu. Biblijska priča o izgnanstvu iz raja u mojoj umetnosti je zapravo kabalistička ideja da su Adam i Eva, time što su pojeli plod sa drveta saznanja dobra i zla, zapravo postali ravnopravni sa bogom. Tako su i oni postali bogovi pa se postavlja to pitanje da nisu možda oni isterali boga iz raja i da li je možda taj mitski prostor raja zapravo planeta na kojoj mi danas živimo. Ako malo bolje razmislimo, mi jesmo bogovi samo smo zaboravili na duhovni kontekst našeg bića. Mi danas genetski modifikujemo organizme, živimo u potpunoj tehnokratiji, uz pomoć medicine kupujemo vreme na planeti, uz pomoć plastične hirurgije transformišemo i kreiramo sebe, samo što više nemamo spiritualnu razinu. Moja umetnost govori o tom vrtu koji treba svi da pronađemo u sebi”, ističe Vojislav Radovanović.


Umetnik dalje kaže:

Korovi su naravno možda najprisutniji na mojim crtežima i slikama jer su oni toliko snažni. Koliko god ih mi čupali, spaljivali i trovali, korov uvek nađe način da nikne na nekom novom mestu. Zato ta serija radova nosi naslov „Korov uvek procveta”. Korovi su neka vrsta metafore prenesene u politički ili socijalni kontekst, te biljke su kao svi oni koji svakodnevno doživljavaju sličan tretman u društvu ili sistemu.


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grand Palais Ephemere
Casa Rio
Lou Estela