Search
Close this search box.

Cork House

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

SA FOKUSOM NA ONO ŠTO JE ČVRST, JEDNOSTAVAN I ODRŽIV, PROJEKAT JE INVENTIVNI ODGOVOR NA SLOŽENOSTI I KONVENCIJE MODERNE GRADNJE KUĆA.

 Umesto tipično složene, slojevite ovojnice zgrade koja sadrži niz građevinskih materijala, proizvoda i specijalnih podsistema, Cork House je pokušaj da se iz jednog bio-obnovljivog materijala naprave čvrsti zidovi i krov. Zamišljeni kao komplet delova, komponente su montažne van mesta montaže i sastavljane su ručno na licu mesta bez maltera ili lepka.

Cork House utjelovljuje snažan cjeloživotni pristup održivosti, od resursa do kraja života. Ekspandirana pluta je čisti bio-materijal napravljen od otpada iz plutastih pluta. Kora plutovitog hrasta se bere ručno svakih devet godina bez oštećenja drveta ili ometanja šume. Ova nježna agroindustrija održava mediteranske pejzaže od hrastovog pluta, pružajući bogato stanište bioraznolikosti koje je široko poznato.

Ovo upečatljivo ekološko poreklo proširenog pluta ogleda se na suprotnom kraju životnog ciklusa zgrade. Konstrukcioni sistem je spojen suvim spojem, tako da se svih 1,268 blokova plute može sakupiti na kraju svog životnog veka radi ponovne upotrebe, reciklaže ili povratka u biosferu.

Ovaj radikalno direktan pristup održivosti životne sredine rezultirao je zgradom sa izuzetno niskim celovitim ugljenikom, koji je Sturgis Carbon Profiling ocenio kao utjelovljeni negativan ugljen po završetku i 619kgCO2e / m2 tokom životnog veka od 60 godina, što je najniži celokupni životni ugalj za bilo koju zgradu koju imaju su procenili.

Iz ove kombinacije arhitektonskih i ekoloških ciljeva, rezultirajući strukturalni oblik je nov, a opet poznat – progresivno preispitivanje jednostavnih principa gradnje drevnih kamenih građevina poput keltskih košnica. Iznutra izložena čvrsta pluta stvara evokativno senzorno okruženje – zidovi su nežni na dodir, čak i dobro mirišu, akustična je meka i mirna, a bakrene cevi blistaju u senkama nakrivenih krovnih piramida.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks