PRVI EKOLOŠKI hakaton u Crnoj Gori

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Prvi ekološki hakaton u Crnoj Gori – Climathon Podgorica “2020. nije za bacanje”, održan je posljednjeg vikenda u novembru. Takmičenje je organizovano online, putem Zoom platforme za učesnike, žiri i mentore, dok je zainteresovana javnost mogla da prati program uživo preko društvenih mreža. Događaj je organizovala NVO „Gnijezdo“, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a u saradnji sa Ministarstvom nauke, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kompanijom Telenor, Glavnim gradom, Privrednom komorom Crne Gore, Erste bankom, Fondacijom Petrović Njegoš, Cosmetics market drogerijama i kompanijom Red Bull.

Izazov ovogodišnjeg takmičenja bio je rješavanje problema otpada, a od 43 prijavljena tima, njih 10 je prošlo prvu selekciju i učestvovalo na Climathon vikendu, kada su izabrane tri najbolje ideje. Prvo mjesto i nagradu od tri hiljade evra osvojio je tim „Komposter“, za ideju o preduzeću koje bi preuzimalo organski otpad, prvenstveno od ugostiteljskih objekata u Glavnom gradu, i pretvaralo ga u kvalitetno đubrivo. Drugo mjesto i dvije hiljade evra osvojio je tim „Buttmade“, koji je predložio ideju za zasebno prikupljanje i reciklažu opušaka od cigareta, uz kasnije plasiranje na tržište proizvoda od plastike dobijene njihovom reciklažom. Trećeplasirani, tim „BioCycle“, osvojio je hiljadu evra za sprovođenje ideje o gradskoj kompost šemi kao neprofitna organizacija, koja bi dovela do umrežavanja stanara unutar jedne zgrade zahvaljujući zajedničkom kompostu.

Pored novčanih nagrada, pobjednički timovi su dobili poziv za podršku i mentorstvo Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u daljem razvijanju i realizaciji ideja.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: