BIBLIOTEKA U ŠUMI

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

LI XIAODONG ATELIER

OBJEKAT:

BIBLIOTEKA

LOKACIJA:

BLIZU PEKINGA, KINA

POVRŠINA:

175 m2

FOTOGRAFIJE:

LI XIAODONG ATELIER

SAGRAĐENA OD PRIRODNIH MATERIJALA IZ OKRUŽENJA, SRASLA SA ŠUMOM U KOJOJ SE NALAZI, PREDIVNA LIJUAN BIBLIOTEKA SVOJOM ARHITEKTUROM I ENTERIJEROM STVARA IDEALAN AMBIJENT ZA ČITAOCE. DRVENO PRUĆE, KOJE LOKALNO STANOVNIŠTVO INAČE KORISTI KAO GORIVO ZA PEĆI, NALAZI SE NA FASADI BIBLIOTEKE I KAO BRISOLEJ FILTRIRA PROLAZ SUNČEVE SVETLOSTI U UNUTRAŠNJOST OBJEKTA, STVARA PREPOZNATLJIVU STRUKTURU LOKALNOM STANOVNIŠTVU I ISTOVREMENO HARMONIZUJE OBJEKAT SA OKOLNOM PRIRODOM.

Lijuan biblioteka je najnoviji u seriji objekata koje je arhitekta Li Sjaodong, profesor na pekinškom Univerzitetu, projektovao tako da odgovori na potrebe kineskih nerazvijenih seoskih zajednica. Biblioteka je sagrađena sredstvima dobrotvornih organizacija koje pomažu nerazvijena područja Kine. Ljudi iz ovih organizacija su prepoznali zalaganje arhitekte Lija u projektima razvoja seoskih oblasti Kine kao napor koji zaslužuje da bude podržan.

Ideja za biblioteku je nastala prilikom jedne Lijeve posete prijatelju koji živi u dolini reke Jiaojie, gde je primetio da je ispred svake kuće u selu naslagana velika gomila pruća sakupljenog iz lokalne šume za loženje peći. To pruće je sasvim slučajno stvaralo privremenu, novu, dekorativnu fasadu kuće. Arhitekta Li je poželeo da ono bude osnovni elemenat u njegovom dizajnu.

Pre nego što se odlučio za biblioteku, arhitekta Li je oklevao, razmišljajući koja vrsta objekta bi najviše koristila lokalnom stanovništvu. Odluka za gradnju biblioteke je donesena sa ciljem da se privuče čitalačka publika iz okolnih mesta. Biblioteka danas nudi široki izbor knjiga, od popularnih, naučnih, do klasičnih dela kineske književnosti, a ceo fond čine poklonjene knjige. Svaki posetilac biblioteke koji dođe da čita ili da pozajmi knjigu, a nije iz sela Jiaojiehe, mora da pokloni tri knjige. Na taj način je obezbeđeno da u budućnosti lokalno stanovništvo uvek ima pristup najnovijim publikacijama, dokle god biblioteka bude privlačila posetioce iz grada koji traže mirno mesto za čitanje i razmišljanje.

ZGRADA SPOLJA NEODOLJIVO PODSEĆA NA DRVENE OGRADE KOJE POSTOJE U DVORIŠTU SVAKE KUĆE U OKOLINI I TAKO SE SAVRŠENO UKLAPA U PRIRODNO OKRUŽENJE. DRVENO PRUĆE ĆE PRIVLAČITI PTICE DA SVIJAJU GNEZDA NA OBJEKTU, A USKORO ĆE NA ZGRADI RASTI BILJKE, ČIJE ĆE SE BOJE MENJATI SVAKE SEZONE. NA TAJ NAČIN ĆE SE OBJEKAT JOŠ POTPUNIJE UKLOPITI U OKOLNI PEJSAŽ.

Drveno pruće, koje lokalno stanovništvo inače koristi kao gorivo za peći, nalazi se na fasadi biblioteke i kao brisolej filtrira prolaz sunčeve svetlosti u unutrašnjost objekta, stvara prepoznatljivu strukturu lokalnom stanovništvu i istovremeno harmonizuje objekat sa  okolnom prirodom. Više od 400.000 komada drvenog pruća fiksirano je u kvadratne okvire i na taj način je formirana fasada objekta. Gledano spolja, zgrada podseća na drvene ograde koje postoje u dvorištu svake kuće u okolini i tako se savršeno uklapa u prirodno okruženje. Drveno pruće će privlačiti ptice da svijaju gnezda na objektu, a uskoro će na zgradi rasti biljke, čije će se boje menjati svake sezone. Na taj način će se objekat još potpunije uklopiti u okolni pejsaž.//ek – LJILJANA RADOJIČIĆ Više u EKO KUĆI No06

Detalj fasade od drvenog pruća koje lokalno stanovništvo inače koristi za loženje peći

Ulaz u biblioteku vodi od natkrivenog atrijuma u prizemlju stepenicama do glavnog nivoa za čitaoce

Biblioteka svojom arhitekturom i enterijerskim rešenjima pruža posetiocima opuštajuće okruženje za čitanje, učenje i zabavu

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: