Search
Close this search box.
congress

BAŠTENSKO BILJE ZA SENOVITA MESTA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

KATE GOULD

LOKACIJA:

KOJE BILJKE DA ODABERETE ZA SADNJU NA SENOVITIM MESTIMA UZ RUBOVE VRTA

Učili su me da pravu biljku treba posaditi na pravo mesto. Ipak, kada se nađete u rasadniku ili garden centru usred leta i vidite ceo onaj vatromet boja, ponese vas impuls da ipak pokušate sadnju biljaka koje vas osvoje lepotom, uprkos tome što znate da je mesto gde to treba da uradite zahtevno i nezahvalno. Očekivanje potisne iskustvo, pa posegnete za nečim što znate da ne može uspeti.Kada vam je zadatak da ozelenite senovito mesto, budite posebno obazrivi u planiranju i odabiru!
Senovito mesto ne mora da bude tmurno. Treba se pozabaviti teksturom, jer ona poboljšava izgled zasada, ali pre nego što predložimo biljne vrste, treba da procenimo ceo aspekt. Senka postoji. Dok se sunce kreće visoko na nebeskom svodu, tu i tamo probije zračak svetlosti, ali posle nastupa duboka senka – suva, tamna, gusta, neprobojna. Jasno je da je u ovakvim uslovima teško i nezahvalno gajiti biljke, pa je potrebno veoma stručno planirati sadnju. Izvestan stepen zasenčenosti se podrazumeva, ali kada je senka uglavnim duboka, posao je zaista težak.
Najčešće su rubovi vrtova zasenčeni zato što se po njima nalazi i drveće čije krošnje sprečavaju prodor sunčeve svetlosti, ali i padavina. Zasenčenim delovima vrtova nedostaje i sunce i voda. Odgovarajuća priprema zemljišta se podrazumeva naročito onda kada se započinje nova postavka vrta. Ako to činite na parceli koja je u senci, moraćete da uložite mnogo znanja, rada i truda. Organsko đubrivo, čiji je pH odgovarajući za zemlju na vašoj parceli treba nabaciti oko same jame i na njeno dno u koju ćete posaditi biljku.

Sama jama treba da bude dovoljno velika, bar dva puta većeg prečnika nego što bi bila saksija za tu istu biljku, a pre sadnje je treba obilno naliti vodom, sa dve ili tri kante zapremine deset litara. Kada tle upije vodu, ubacite biljku, vratite zemlju koju ste iskopali, dodajte kompost, đubrivo, još vode i konačno pospite malč koji će sprečiti isparavanje i isušivanje.
Mladim biljkama zalivanje je neophodno tokom suvih meseci. Ako su iznad njih krošnje zimzelenih i četinarskih biljaka, onda ih treba zalivati redovno, bez obzira na režim padavina i temperature. Guste iglice četinarskog drveća, naime, sprečavaju pristup i sunčevoj svetlosti i padavinama, pa se to mora nekako kompenzovati. Kada formiramo novi vrt, često padnemo u iskušenje da kupimo veće, odraslije biljke, kako bi nam očekivanja što pre bila nagrađena, a vrt dobio svoje obličje što približnije finalnom. Treba se uzdržati od ovakvog postupka, jer po pravilu mlađe biljke imaju bolju mogućnost prilagođavanja i imaju bolje izglede da opstanu u nepovoljnim uslovima koje im pruža vaš osenčeni vrt.

SENOVITO MESTO NE MORA DA BUDE TMURNO. TREBA SE POZABAVITI TEKSTUROM, JER ONA POBOLJŠAVA IZGLED ZASADA, ALI PRE NEGO ŠTO PREDLOŽIMO BILJNE VRSTE, TREBA DA PROCENIMO CEO ASPEKT. SENKA POSTOJI. DOK SE SUNCE KREĆE VISOKO NA NEBESKOM SVODU, TU I TAMO PROBIJE ZRAČAK SVETLOSTI, ALI POSLE NASTUPA DUBOKA SENKA – SUVA, TAMNA, GUSTA, NEPROBOJNA.

Boje koje će najbolje prividno osvetliti zasenčeni vrt su bela, plava i ružičasta, kao što ste i očekivali.Ove svetle nijanse mogu donekle da nadoknade odsustvo sunca i čine lep kontrast sa svim zelenim nijansama lišća, pa i najtamnijim, svojstvenim žbunju koje voli hladovinu. Žuta boja je takođe dobar izbor za početak i kraj sezone cvetanja i uvek se lepo slaže sa plavim i ljubičastim tonovima ostalih cvetnica..// Više u EKO KUĆI No12

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grand Palais Ephemere
Casa Rio
Lou Estela