Search
Close this search box.
congress

ZELENO KAO LUKSUZ

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

51-1 ARQUITECTOS

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

LAS CASUARINAS, LIME, PERU

POVRŠINA:

682,79 m2

FOTOGRAFIJE:

CRISTOBAL PALMA

NA BRDU IZNAD PERUANSKE METROPOLE, DALEKO OD GRADSKE VREVE, SAGRAĐENA JE NEOBIČNA EKOLOŠKA PORODIČNA KUĆA. NAZIV PAČAMANKA DOBILA JE PO DREVNOM PERUANSKOM NAČINU PRIPREME HRANE KUVANJEM ’ISPOD ZEMLJE’ UZ UPOTREBU KAMENJA I ZEMLJANOG LONCA (U JEZIKU PLEMENA KEČUA ’PAČA’ JE ZEMLJA, A ’MANKA’ – LONAC). TAKO SU STAROSEDEOCI JUŽNOAMERIČKOG KONTINENTA IZRAŽAVALI ZAHVALNOST I UKAZIVALI POŠTOVANJE MAJCI ZEMLJI, UŽIVAJUĆI U NJENIM SVEKOLIKIM DAROVIMA.

Investitori, sredovečni bračni par vezan uz to i poslovno – profesijom kuvara, želeo je da se dizajnira kuća koja bi zadovoljila potrebe njih i njihovih ćerki. Odabrali su lokaciju na zaravni brda iznad velegrada Lime, koje pripada obroncima Anda. Sa njega se pruža impozantan pogled na grad i Tihi okean. Jedini zahtev koji su postavili klijenti bio je da objekat bude najupečatljiviji u okolini, i da se ta upečatljivost postigne opštim konceptom luksuza, a ne samo građevinskim materijalom. No, šta je u Limi luksuz? S obzirom na to da grad oskudeva u atmosferskim padavinama, kiše ima manje od 8mm/m2 godišnje, sliku pejzaža određuju proređena vegetacija i brdske goleti. Zeleno se u ovom regionu može videti tek visoko u Andima, stotinak kilometara južnije.

Nedostatak žbunja i drveća poslužio je kao inicijalni motiv, tako da je projekat započet stvaranjem ne samog objekta, već bujnog zelenog pejzaža. Prioritet je dat prirodi upravo zato što zgrade imaju tendenciju da stare i gube na lepoti tokom vremena, dok vegetacija buja i vremenom postaje sve lepša i raskošnija.

Prvi korak u izvedbi projekta bio je da se na parceli stvori novi tektonski svet. Kreirani su brdo, dolina, visoravan, litica, pećina, uvala, podupirač. Svakom od ovih elemenata dodeljena je njemu svojstvena vegetacija, zavisno od visine na kojoj se nalazi – drveće, trava, povrće, viseće bilje, kserofite biljke, hidrofite biljke.

Tek kada je novi pejzaž bio definisan, izvođači su se pozabavili i elementima stambenog programa: spavaonicama, kupatilima, kuhinjom, trpezarijom, dnevnim boravkom, kućnom kancelarijom, garažom. Pažljivim uparivanjem spacijalnih i vizuelnih kvaliteta odgovoreno je na funkcionalne zahteve prostora i stvoren je jedinstven mikro-svet, nezavistan od prirodnih uslova i ograničenja lokacije.

KADA SE NATURA ODABERE KAO KONCEPT I MOTO ŽIVOTA, ONDA TRAGANJE ZA NJENIM SJAJEM, ZA PUNOM VELIČINOM I LEPOTOM IMA SMISAO ZADATKA POISTOVEĆENOG SA MISIJOM ARHITEKTURE. AKO NA ODABRANOM MESTU ZA ŽIVOT NEMA UZORNE PRIRODE, IMPERATIV NJENE NADOGRADNJE I REKONSTRUKCIJE POSTAJE VAŽNIJI I OD SAMOG OBJEKTA.

U projektantskom procesu kuća je lišena klasične hijerarhijske strukture. Ona ima višestruke ulaze, nivoe i pravce kretanja. Konstantna isprepletenost enterijera i eksterijera moguća je zahvaljujući blagoj klimi – u Limi nikada nije hladnije od 14ºC ni toplije od 28ºC. Kuća pokazuje i bogatu raznolikost završnih slojeva i tekstura. U obradi su prisutni različita sečenja lokalnog kamena, mnogobrojne vrste recikliranog drveta, živopisni betonski otisci i sl. Građeno tkivo u celini ima ulogu da analizira i ilustruje geološko-tektonske odlike lokaliteta.// ek MARE JANAKOVA GRUJIĆ
Više u EKO KUĆI No27

Dodir sa prirodom prisutan je u svakom trenutku i na svakomtrenutku i na svakom mestu.

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/arhisola/public_html/eko/novo/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 113

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda