Search
Close this search box.
congress

Venecija- poplavljena

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Venecija doživljava velike poplave

Veneciju je pogodio drugi najveći talas plime u istoriji. Turisti i žitelji tog grada se u čizmama probijaju kroz vodu koja je preplavila Trg svetog Marka, ali i kafiće, prodavnice, hotele. Iz mera predostrožnosti zatvorena su obdaništa.

U mnogim hotelima u Veneciji nalaze se plastične čizme za jednokratnu upotrebu tokom poplave, kako bi bile pri ruci turistima. Gradonačelnik Luiđi Brugnaro izjavio je da će proglasiti stanje katastrofe i upozorio na ozbiljnu štetu. Sada je voda dostigla visinu od 1.87 metara, pokazuju podaci centra za praćenje plime. Od kako su merenja započeta 1923. godine, samo jednom je bila viša kada je dostigla visinu od 1.94 metara 1966. godine.

Od 2003. se priča o ambicioznom projektu “Mojsije” koji bi zaštitio Veneciju od poplava narednih nekoliko vekova. Radi se o nizu mobilnih brana, koje su sposobne da izoluju Venecijansku lagunu od Jadranskoga mora kada plima pređe utvrđeni nivo od 110 cm, pa sve do maksimalnih tri metra. Zbog prekoračenja predviđenih troškova, skandala i pomeranja rokova “Mojsije” nije zaživeo.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana