U ZDRAVOM PROSTORU ZDRAV DUH

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

REMORKER ARCHITECTS

OBJEKAT:

PRODAVNICA ZDRAVE HRANE

LOKACIJA:

BEOGRAD, SRBIJA

POVRŠINA:

25 m2

FOTOGRAFIJE:

MILOŠ MARTINOVIĆ

MLADI ARHITEKTI IZ STUDIJA REMORKER PROMOVIŠU ESTETIKU JEDNOSTAVNOSTI IZBALANSIRANOM KOMPOZICIJOM FORMI, I U SADEJSTVU SA BOJAMA I MATERIJALIMA DEFINIŠU UNUTRAŠNJI PROSTOR. SVE TO POSTIŽU KROZ TEMATSKI PRISTUP OBLIKOVANJU I ILUSTRUJU ZDRAV NAČIN ŽIVOTA TAKO ŠTO NAS PODSEĆAJU DA SU ČOVEKOVO ZDRAVLJE, KREATIVNOST, EFIKASNOST I RASPOLOŽENJE DIREKTNO USLOVLJENI NE SAMO NAČINOM ISHRANE I FIZIČKOM AKTIVNOŠĆU, NEGO I PROSTOROM U KOME BORAVI.

Enterijer Fit Stop Mini Store-a je projekat koji definiše vizuelni identitet za već postojeći lanac zdrave hrane. Osnovni cilj bio je da se korisnici upute na značaj i razumevanje relacije arhitekture, konteksta i zdravlja i da se kroz dizajn enterijera kreira inspirativan i nadahnjujući prostor koji će posetiocima služiti kao mesto za uživanje, ali i kao poligon za kritičko i kreativno preispitivanje i unapređenje. Smešten na Novom Beogradu i ograničen na 25m2 prostora, koncept otvoreno prikazuje proces pripreme hrane. Posetiocima je pružen uvid u proizvodnu liniju, što bi trebalo da ih podseti koliko su zdrava ishrana i dobra fizička forma važni za organizam.

Naglašen je zdrav način života, zdrava ishrana, sport i aktivnosti na otvorenom. Autori su inventivnim dizajnom enterijera učinili da se posetilac oseća opušteno i relaksirano. Povezujući mentalno blagostanje i hranu koju unosi sa samim prostorom u kome čovek boravi, dizajniran je prostor u kome ljudi imaju osećaj pripadnosti i gde im je ugodno.Već u ulaznoj zoni ostvaren je svojevrstan doživljaj, jer je namenjena degustaciji i konzumiranju hrane i rezervisana za detalje rekreacije i sporta. U drugom delu lokala smeštena je zelena pijaca, gde sveže namirnice i posmatranje pripreme zdravih jela uvode posetioca u samu suštinu, brišući jaz izmedju elemenata dizajna i ukupnog koncepta. Time je ostvaren iskren odnos korisnika i prostora, i to upravo kroz afirmisanje zdravog načina života koji objekat promoviše.

Svi znamo da hrana izgrađuje, održava i osnažuje naše telo. Međutim, utisci koje čulima stičemo iz naše okoline i prostor u kome boravimo umnogome utiče na naše misli i osećanja i predstavljaju takođe svojevrsnu hranu, zahvaljujući kojoj se razvija naše unutrašnje, duhovno biće. Takođe, izbor prirodnih i zdravih materijala u enterijeru, boje, dizajn i oprema značajno utiču na kvalitet ukupnog doživljaja unutrašnjeg prostora.// ek Vesna Ravić – Više u EKO KUĆI No20

Zidovi od opeke i bloka grubo pokriveni malterom sa crnim čeličnim policama daju osećaj snage i čvrstine

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: