ŠUMSKO SKLONIŠTE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

PETR UHLIK, JAN SORM, PREMSYSL JURAK

OBJEKAT:

KUĆA ZA ODMOR

LOKACIJA:

CENTRAL BOHEMIA, ČEŠKA

POVRŠINA:

16 m2

FOTOGRAFIJE:

JAN KUDEJ

OVO ŠUMSKO SKLONIŠTE SMELE I KREATIVNE ARHITEKTURE, TAMNIH DRVENIH FASADA SA VELIKIM OTVORIMA, OMOGUĆAVA SVOJIM KORISNICIMA DA UŽIVAJU U VIZURAMA NA NEDIRNUTU PRIRODU.

U želji za begom od urbane buke, ovaj originalan projekat nastao je na zahtev investitora koji zbog stresnog posla traži utočište u selu koje je zavoleo još u detinjstvu. Mesto usred polja i livada, sa puno čudnih stena, na granici između centralne i južne Češke, postaje građevinsko zemljište. Sam objekat je precizno postavljen u prirodni kraj.
Prva velika karakteristika je prilagođavanje objekta lokaciji, gde se projektanti odlučuju za kompaktan, zatvoreni volumen. Objekat slobodno lebdi nad padinom i preko čeličnih armatura odmara se nad stenom, sa jednim krajem koji otvaranjem drvenih delova fasade otvara portale koji pružaju mogućnost šarenog ulaska svetlosnih zraka.

Malena kuća ne prolazi neprimećeno zahvaljujući svojoj crnoj fasadi od termički tretiranog drveta. Kako je objekat građen na mestu na koje se ne može doći kolima, sav materijal korišćen za izgradnju je dopremljen sa same lokacije i iz obližnjeg naselja. Primarni materijal korišćen za izgradnju jeste drvo iz okoline, a ostale materijale dopremali su lokalni majstori koji su gradili objekat. U likovnom smislu, crna fasada je u harmoničnom odnosu sa prirodnim kontekstom u svim godišnjim dobima. Arhitektura objekta pokrenute prizmatične forme sa naglašenim ivicama fasadnih ravni u prosotru, privlači pažnju prolaznika.// ekMIODRAG CVETKOVIĆ- Više u EKO KUĆI No 18

UPOŠLJAVANJEM KOVAČA IZ OBLIŽNJEG SELA, SAMI PROJEKTANTI SU PREMA SVOJIM CRTEŽIMA DOBILI TRAŽENI KVALITET FINALNOG PROIZVODA.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: