Exl1

SOLARNI AUTOMOBIL MO

AUTORI:

GONZALO P. CHOMON, EVOVELO

LOKACIJA:

PROCENJUJE SE DA DANAS IZMEĐU 60 I 65% SVETSKE POPULACIJE ŽIVI U GRADOVIMA, SA TENDENCIJOM DA SE  TAJ PROCENAT POVEĆA, ŠTO ĆE DODATNO OTEŽATI  POSTOJEĆE PROBLEMA KRETANJA, ZAGUŠENOG SAOBRAĆAJA, ZAGAĐENJA ŽIVOTNE SREDINE I BUKE.  KAO ODGOVOR NA OVE NEVOLJE  KOJE POGAĐAJU SAVREMENO DRUŠTVO, GRUPA OD ŠEST PREDUZETNIKA ENTUZIJASTA IZ ŠPANIJE, OKUPLJENIH U KOMPANIJI EVOVELO, OSMISLILA JE, DIZAJNIRALA I RAZVILA PRVO SOLARNO VOZILO ZA URBANU SREDINU, KOJE SU NAZVALI  ‘MO’.

Zbog zagađenja životne sredine, energetske i ekonomske krize, projekti koji čuvaju prirodu i prirodne resurse više su nego dobrodošli. Vodeći se principima očuvanja prirode i smanjenja buke i zagađenja,  kompanija Evovelo razvila je solarni automobil Mo. Zgodan, atraktivan i prilagodljiv, ovaj automobil zahvaljujući snažnom elektromotoru koji radi na baterije, može da putuje brzinom do 80 km/h. Baterija se puni sa solarnog panela koji je ugrađen na krov vozila i preko pomoćnog sistema pedala. Solarni panel na krovu omogućava da se baterija puni dok ima sunca. Autori su takođe predvideli da se u uslovima pomanjkanja sunčeve svetlosti baterija lako skine i za samo jedan do dva sata dopuni uz pomoć električne energije kod kuće, u kancelariji, garaži, na bilo kom mestu koje ima utičnicu i struju.

Brzina ovog vozila može dostići i 80 km/h, a dnevno može da pređe razdaljinu od 50 do 80 km, u zavisnosti od toga da li vozač koristi i pedale kako bi povećao domet. Širine 140 cm, dužine 200 cm i visine 130 cm, ovo vozilo može da primi dve odrasle osobe, prtljag i dete na posebnom sedištu.


Mo je inovativno i ultra-efikasno vozilo napravljeno od održivih materijala. Dizajniran je tako da vešto kombinuje udobnost konvencionalnog automobila i prednosti bicikla.  Prvenstveno je namenjen ljudima koji žive u urbanim područjima srednje velikih i velikih gradova, onima koji imaju automobil za duga putovanja, a traže efikasnu, ekonomičnu i čistu alternativu za male razdaljine koje prelaze svakodnevno na putu do posla, fakulteta ili tržnog centra.

Kompaniija Evovelo je osnovana sa željom da dizajnira, proizvodi i prodaje solarna vozila koja poštujući kriterijum održivosti čuvaju životnu sredinu. Dugoročni cilj grupe preduzetnika je da počne sa proizvodnjom naprednih solarnih vozila koja će biti u stanju da većom brzinom prelaze duže razdaljine i da uz to imaju kapacitet da prevezu više putnika i više tereta.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: