Search
Close this search box.
congress

SAVREMENA INTERPRETACIJA TRADICIONALNE BRAZILSKE KUĆE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

ATELIER MARKO BRAJOVIĆ

OBJEKAT:

KUĆA ZA ODMOR

LOKACIJA:

PARATY BRAZIL

POVRŠINA:

130 m2

FOTOGRAFIJE:

VICTOR AFFARO

SMEŠTENA NA IVICI NACIONALNOG PARKA, KUĆA ARCA POJAVLJUJE SE USRED DŽUNGLE KAO BROD U IZMAGLICI, U SAVRŠENOM SKLADU SA ZELENILOM KOJE GA OKRUŽUJE. OVA SAVREMENA INTERPRETACIJA TRADICIONALNE BRAZILSKE KUĆE PREDSTAVLJA SAMOSTALNI OBJEKAT SA MINIMALNIM UTICAJEM NA OKOLINU, ČIJA JE SVRHA POVEZIVANJE I STVARANJE JEDINSTVA OKRUŽENJA, ČOVEKA I ARHITEKTURE. ARCA JE DOM ZA KREATIVNE PORODICE U POTRAZI ZA NEISCRPNOM INSPIRACIJOM MAJKE PRIRODE.

Kreativnu energiju i beg od svakodnevne rutine života u kući ili stanu deca često pronalaze u prirodi, reinterpretirajući životni prostor kao kolibu u šumi ili kućicu na drvetu. Psihološki pristup koji vraća ljude primarnim potrebama i prirodi sve je zastupljeniji prilikom kreiranja domova, a arhitektonska dela kao što su vikend kuće za odmor prve pronalaze put ovakvog koncepta do čistih i netaknutih prirodnih lepota, stvarajući tako poseban pravac u arhitektonskom projektovanju. Jedno takvo idilično mesto nalazi se u Brazilu. Udaljeno je oko 10 kilometara od grada Parati, dobro poznatog po svom kulturnom nasleđu i prirodnim bogatstvima. Ove karakteristike oslikavaju i odabranu lokaciju na kojoj se kuća ARCA nalazi – granica nacionalnog parka Parque da Bocaina, bogatog vodopadima, gustom atlantskom šumom i životinjama karakterističnim za ovo tropsko područje. Smeštajući objekat među čuda prirode, studio ATELIER MARKO BRAJOVIĆ odabrao je da pre svega uvaži korene i dugu kulturnu istoriju ovog područja. Zbog toga je ARCA dobila priznanje od lokalnog stanovništva kao savršeni primer savremene interpretacije tipologija kuća brazilskih plemena.

Kreirana je kao mimika tradicije i kulture, sa minimalnim uticajem na okolinu. Glavna ideja bila je da se dobije kuća koja će tokom vikenda biti utočište kreativaca i profesionalaca, porodica sa decom ili grupa koje žele da svoje poslovne strategije inspirišu prirodom i njenim prijatnim okruženjem. Usred netaknute prirode smešten je na prvi pogled neobičan objekat, postavljen na stubove i izdignut od zemlje. Posmatran sa strane, podseća na džinovsku pečurku. Boraveći u njemu, stičete utisak da lebdite u zelenoj oazi, baš kao da se nalazite u dečjoj kućici na drvetu.

ARCA JE SAVRŠENI PRIMER SAVREMENA INTERPRETACIJE TIPOLOGIJA KUĆA BRAZILSKIH PLEMENA, KREIRANA KAO MIMIKA TRADICIJE I KULTURE, SA MINIMALNIM UTICAJEM NA OKOLINU.

Za formiranje celine u površini osnove od 130m2 odabrana je ljuskasta samostojeća lučna konstrukcija koja svoju formu stavlja u trostruku funkciju: krova, zidova i završnog materijala za oblaganje. Jednostavna školjka – takozvani Modul Galvalume, proizvedena je od čelika, aluminijuma i cinka. Ona formira laku konstrukciju koja je na licu mesta podignuta za samo nedelju dana i može se lako demontirati i ponovo montirati na različitim lokacijama, što ovaj koncept čini ekološkim i prihvatljivim kako za ovaj tip objekta, tako i za stanovanje u ruralnim i manje razvijenim područjima.//ek Jelena Kostadinović – Više u EKO KUĆI No. 22

’Open space’ prostor predstavlja centar dešavanja koji prepliće dnevne i noćne prostorije, prostorije za život i rad

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks