Search
Close this search box.
congress

RADOST JEDNOSTAVNOG ŽIVLJENJA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

MCGONIGLE MCGRATH STUDIO BELFAST

OBJEKAT:

JEDNOPORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

COUNTY DOWN, UJEDINJENO KRALJEVSTVO

POVRŠINA:

235 m2

FOTOGRAFIJE:

AIDAN MCGRATH
SLIDER1

TEŽEĆI DA KROZ DELO ODGONETNE JEDNAČINU PROSTORNOG ODNOSA IZMEĐU FORME, VOLUMENA I PEJZAŽA, KUĆA LESONS JE IDEALNO POSTAVLJENA U PRIRODI – SASVIM LAKO I NENAMETLJIVO, A U PROSTORNOM SMISLU POTPUNO JASNO I ANTROPOGENO.

POZIVAJUĆI SE NA LOKALNU TRADICIJU OVOG PODNEBLJA, KUĆA JE KONCIPIRANA IZ DVA ODVOJENA ELEMENTA, OD KOJIH JE JEDAN ZA DNEVNI BORAVAK, A DRUGI ZA SPAVANJE. OVA DVA KORPUSA SU JEDNOSTAVNE ARHITEKTURE, NADOVEZUJU SE NA TRADICIONALNO GRADITELJSTVO, PODRAZUMEVAJU KRUPNE VOLUMENE, A ČELIČNI KROVOVI NASTALI SU KAO PANDAN POCINKOVANOM KROVU POSTOJEĆEG OBJEKTA ŠTALE.

McGonigle McGrath je arhitektonski biro čije je sedište u Belfastu, Severna Irska. Centralna tema njihovog interesovanja jeste jednoporodična kuća. Predstavnici ovog ofisa u projekte se upuštaju studijski, uz temeljnu analizu konteksta i lokaliteta, svesni da objekat mora biti jednostavnog izraza i kvalitetne izrade. Autorski pristup zaokuružuje uticaj modernih tokova u ostalim umetnostima, posebno u slikarstvu i umetničkoj fotografiji.

Jedna od sposobnosti njihovih projekata jeste prizvuk ruralne arhitekture koji se zapravo oslanja na uverenje da čovek u svojoj genetskoj memoriji nosi sećanje o svojim korenima. Težeći da kroz delo odgonetnu jednačinu prostornog odnosa između forme, volumena i pejzaža, njihovi projekti su idealno postavljeni u prirodi- sasvim lako i nenametljivo, a u prostornom smislu potpuno jasno i antropogeno, bez ikakve vremenske konotacije, bez određenja u stilu i laskanja trendu. U rasporedu masa potencira se veza objekta sa terenom, a pre donošenja konačnog suda, održivost forme objekta proverena je na tri načina – crtežima, fotografijama i na kraju starom, dobrom tehnikom izrade makete. Svakom projektu pristupa se na nov, jedinstven i originalan način, i svaka kuća zapravo je rezultat trougaone saradnje arhitekta-investitor-lokalitet.

Kuća Lesans predstavlja jednostavan odgovor na želju investitora da ima skromno prebivalište na selu. Na malom seoskom imanju u Conty Downu u Severnoj Irskoj postojala je samo zapuštena tradicionalna štala sa impresivnim pogledom na dolinu. Procenjen kao vredan i elegantan, stari objekat je zadržan, a novi elementi građenog tkiva su izvedeni tako da mu budu ograda, ali i da se samostalno uključe u pejzaž. Ti novi oblici su pre svega jednostavni, nadovezuju se na tradiciju i podrazumevaju krupne volumene. Čelični krovovi u elevaciji nastali su kao pandan pocinkovanom krovu štale, ali svojom svežinom i materijalizacijom daju jasan potpis savremenosti, proklamajući ideju o ulasku savremene arhitekture u selo. Projekat je pratila jednostavna metoda gradnje i paleta osnovnih, prostih materijala, zbog čega je ukupan budžet za projekat bio skroman.

Posebna pažnja posvećena je proporcionisanju i pozicioniranju prozora, koji u prostoru imaju funkciju uramljene slike. Njima je omogućeno povezivanje unutrašnjosti sa pejzažom i dvorištima, ali i intimizacija prostora tamo gde je potrebno. Posebna obrada i postojanje naglašenih okvira prozora (ugrađivanje u zid koje je vidljivo i spolja i iznutra) uvode mogućnost da se zidni otvori i spolja čitaju kao praznine, slično otvorima za štale, kao i da se maksimalizuje širina otvora u odnosu na prostor spoljašnjosti.

Pozivajući se na lokalnu tradiciju ovog podneblja, kuća je koncipirana iz dva odvojena elementa, od kojih je jedan za aktivan dnevni život a drugi za spavanje.

Kao vredan i elegantan, stari objekat je zadržan, a novi elementi građenog tkiva su izvedeni tako da mu budu ograda ali i da se samostalno uključe u pejzaž.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda