RABOT KABINA ZA TURISTE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

JVA

OBJEKAT:

PLANINSKI DOM

LOKACIJA:

OKSTINDAN, HEMNES, NORVEŠKA

POVRŠINA:

200 m2

FOTOGRAFIJE:

JAN INGE LARSEN, SVIEN ARNE BRYGFJEČD, TOMMY ALIASSEN, EINAR ASLAKSEN

ARHITEKTURA KAO PROIZVOD NAŠIH SAZNANJA I ISTRAŽIVAČKOG RADA ODRAŽAVA SVEST O VREMENU I POJAVAMA KOJE NAS OKRUŽUJU, TE KAO TAKVA POSTAJE JEZIK SPORAZUMEVANJA U DOMENU STVARALAŠTVA. TRI ELEMENTA KOJA SVAKAKO DEFINIŠU ARHITEKTONSKI JEZIK PLANINARSKOG DOMA RABOT JESU ČISTA GEOMETRIJA, AUTENTIČNI MATERIJALI I PRIRODA, DOK PROSTORNI IZRAZ VEZUJE OVE ELEMENTE U CELINU KOJA NOSI PROPORCIONALAN SKLAD I OTVARA MOGUĆNOST NJIHOVOG RAVNOPRAVNOG DIJALOGA U PROSTORU.

Reč ’priroda’ uobičajeno asocira na jednu vrstu spontanosti i nepripremljenosti, a pri definisanju objekta u uslovima oštre klime u mestu Hemnes u Norveškoj, njena divlja, snažna i nekontrolisana strana svakako nije mogla ostati ignorisana. Objekat nazvan po Čarlsu Rabotu, geografu koji je ovaj lokalitet istražio, zanimljiv je isto koliko i samoodrživ. Prožimanje nove tehnologije i starih znanja predstavlja dizajn pogodan za ekstremne klimatske uslove. Razmišljajući o arhitekturi kao o aktivnom akteru u komunikaciji prirode i ljudi, JVA arhitekti stvorili su objekat koji gradi pejzaž istovremeno odvojen od pozadine i stopljen sa njom i čiji se lepota i značaj ne mogu apstrahovati iz prirode već mogu biti doživljeni samo u interakciji sa njom.

Čovek i priroda
Objekat se nalazi na 1200m nadmorske visine i njegova je svrha da služi kao sklonište za turiste. U današnjem vremenu protivrečnosti, jedinstvo čoveka i prirode neprekidno biva stavljano u iskušenje, pa autori inspirisani stvaralačkim, ali i sasvim običnim ljudskim emocijama kao što su mir, sigurnost i toplina, stvaraju sugestiju prostora u kome je čovek centralna tačka oko koje se taj prostor uobličava i artikuliše. U ovom novom pejzažu priroda i arhitektura se ne ugrožavaju niti se međusobno osvajaju. One samostalno žive svoje živote i u neprestanoj su interakciji.  Objektu se ne može pristupiti automobilom, već samo pešice ili na skijama, što uključuje dodatni trud i pojačava osećaj zadovoljstva kada se do odredišta stigne.  Rabot cabin čini da arhitekturu doživimo kao ljudski čin, kao ekspresiju energije koja je veoma važna jer pomoću nje objekat komunicira, živ je i iskazuje elementarnu potrebu za pripadanjem.

Obris pejzaža

U oblikovanju je potisnuta tradicionalna arhitektura dekorativne reprezentativnosti i organskih formi, pa jednostavne, prave linije dominiraju režimom mase i utiču na stabilnost strukture, jasnoću forme i zaokruženost identiteta. Sučeljavanjem dvaju kosih površina koje formiraju krov objekta, kao i dimnjacima koji iz te površine izranjaju, autori podražavaju izgled planinskih vrhova te na umetnički način prenose deo okruženja u samu geometriju strukture. U programskom smislu, objekat se sastoji iz prizemlja i mezanina koji je pozicioniran u centralnom delu iznad kuhinje. Dijagonale dominiraju i u funkcionalnom oblikovanju, pa dve zajedničke prostorije postavljene dijagonalno u odnosu na centralni deo stvaraju poseban ambijent.

U DANAŠNJEM VREMENU PROTIVREČNOSTI, JEDINSTVO ČOVEKA I PRIRODE NEPREKIDNO BIVA STAVLJANO U ISKUŠENJE, PA AUTORI INSPIRISANI STVARALAČKIM, ALI I SASVIM OBIČNIM LJUDSKIM EMOCIJAMA KAO ŠTO SU MIR, SIGURNOST I TOPLINA, STVARAJU SUGESTIJU PROSTORA U KOME JE ČOVEK CENTRALNA TAČKA OKO KOJE SE TAJ PROSTOR UOBLIČAVA I ARTIKULIŠE.

Dupla visina ovih prostorija omogućava neposredan doživljaj okruženja jer svojom dimenzijom fizički apsorbuje slobodu i prostranstvo iz spoljašnjosti. Trideset kreveta smešteno je u sedam spavaćih soba, a objekat opslužuju dva ulaza naspramno pozicionirana. Otvori različitih dimenzija refleksija su aktivnog, dinamičnog, nestalnog i neujednačenog konteksta i sinergije prostora i događaja (arhitekture) koji se u njemu odvija.// ek VESNA RAVIĆ – Više u EKO KUĆI No25

Drvo kao topao, siguran i dugotrajan materijal pruža osećaj udobnosti.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: