Search
Close this search box.
congress

PRUGASTA KUĆA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

GAAGA ARCHITECTS

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

LEIDEN, HOLANDIJA

POVRŠINA:

163 m2

FOTOGRAFIJE:

MARCEL VAN DER BURG (www.primabeeld.nl)

ZAHVALJUJUĆI PERIODU INTENZIVNOG RAZVOJA U POSLEDNJOJ DECENIJI 20. VEKA, ARHITEKTONSKA POJAVA NAZVANA MINIMALIZAM U ARHITEKTURI OSTALA JE ZAPAMĆENA KAO ’STIL DEVEDESETIH’, KOJI U MORFOLOŠKOM SMISLU KARAKTERIŠU JEDNOSTAVNOST I FORMALNA REDUKCIJA. KADA UPOTREBIMO AKSIOM ‘ARCHITECTURA SINE LUCE NULLA ARCHITECTURA EST’, BAESA (ALBERTO CAMPO BAEZA), MI TADA KAŽEMO DA NEMA ARHITEKTURE KOJA JE MOGUĆA BEZ SVETLOSTI. JEDNO SREDIŠTE POSMATRANJA JE VEZA IZMEĐU ONOGA ŠTO LJUDI VIDE I KONSTRUKCIJE ZGRADE. DRAGANA VASILISKI U ’’O SVETLOSTI U ARHITEKTURI MINIMALIZMA’’

Prugasta kuća je minimalistička kuća mešovite namene koja se nalazi u gradu Lajdenu, u Holandiji. Projektovana je od strane arhitektonskog studija GAAGA prema važećim energetskim principima, jer svi novi objekti u Holandiji moraju biti u skladu sa državnim propisima koji se tiču energetske efikasnosti. Struktura ovog minimalističkog objekta počiva na relativno jednostavnom, elegantnom dizajnu. Ukrasi su malobrojni, ali znalački odabrani, vešto postavljeni, i odlikuje ih izuzetno visok kvalitet. Lepota objekta se postiže igrom svetlosti i korišćenjem osnovnih geometrijskih oblika za konture.  Ujednačenost je postignuta korišćenjem jednostavnih  kombinacija svetlih boja. Naziv je objekat dobio po karakterističnoj fasadi sa duboko urezanim horizontalnim žljebovima – prugama.


Lociran je u novoj urbanističkoj zoni, gde se ulicama kreće mnogo manji broj motornih vozila, a njeni stanovnici mogu slobodno da dograđuju i restauriraju svoje domove. Prugasta kuća se nalazi na samom uglu parcele, u blizini parka i severozapadno od pešačke zone. Jedna četvrtina parcele je rezervisana za malu zatvorenu baštu, čime se stvara blagi prelaz iz javnog u privatni prostor i drži se rastojanje od susedne kuće.


Kuća je izgrađena sa sistemom podnog grejanja kojim se blago temperiraju prostorije, a koji se centralno napaja ‘otpadnom’ energijom, tj. toplotom koja se stvara kao nuzprodukt u industrijskim postrojenjima u okolini i dovodi se do potrošača. //ek IVANA NIKOLIĆ- Više u EKO KUĆI No08“NARAVNO DA UVEK MOŽE BOLJE, ALI MISLIM DA JE OVA KUĆA USPELA DA POSTIGNE DOBAR BALANS LEPE ARHITEKTURE, TRAJNOSTI, TEHNIČKOG KVALITETA, TROŠKOVA I ODRŽIVOSTI”, KAŽE ARIE BERGSMA IZ GAAGA STUDIJA.Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda