Search
Close this search box.
congress

PRUGASTA KUĆA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

GAAGA ARCHITECTS

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

LEIDEN, HOLANDIJA

POVRŠINA:

163 m2

FOTOGRAFIJE:

MARCEL VAN DER BURG (www.primabeeld.nl)

ZAHVALJUJUĆI PERIODU INTENZIVNOG RAZVOJA U POSLEDNJOJ DECENIJI 20. VEKA, ARHITEKTONSKA POJAVA NAZVANA MINIMALIZAM U ARHITEKTURI OSTALA JE ZAPAMĆENA KAO ’STIL DEVEDESETIH’, KOJI U MORFOLOŠKOM SMISLU KARAKTERIŠU JEDNOSTAVNOST I FORMALNA REDUKCIJA. KADA UPOTREBIMO AKSIOM ‘ARCHITECTURA SINE LUCE NULLA ARCHITECTURA EST’, BAESA (ALBERTO CAMPO BAEZA), MI TADA KAŽEMO DA NEMA ARHITEKTURE KOJA JE MOGUĆA BEZ SVETLOSTI. JEDNO SREDIŠTE POSMATRANJA JE VEZA IZMEĐU ONOGA ŠTO LJUDI VIDE I KONSTRUKCIJE ZGRADE.  DRAGANAVASILISKI U ’’O SVETLOSTI U ARHITEKTURI MINIMALIZMA’’.

Prugasta kuća je minimalistička kuća mešovite namene koja se nalazi u gradu Lajdenu, u Holandiji. Projektovana je od strane arhitektonskog studija GAAGA prema važećim energetskim principima jer svi novi objekti u Holandiji moraju biti u skladu sa državnim propisima koji se tiču energetske efikasnosti. Struktura ovog minimalističkog objekta počiva na relativno jednostavnom, elegantnom dizajnu. Ukrasi su malobrojni, ali znalački odabrani, vešto postavljeni, i odlikuje ih izuzetno visok kvalitet. Lepota objekta se postiže igrom svetlosti i korišćenjem osnovnih geometrijskih oblika za konture.  Ujednačenost je postignuta korišćenjem jednostavnih  kombinacija svetlih boja.

Zahvaljujući svojoj nerazuđenoj, ograničenoj “kockastoj” strukturi, kuća je kompaktna i obuhvata tri sprata, slična po veličini, ali drugačija po programu. Svaki sprat ima svoju specifičnu funkciju. U prizemlju se nalazi kancelarijski, radni prostor i vrt, na prvom spratu su kuhinja, trpezarija i dnevni boravak, dok su na gornjem spratu privatne prostorije, dve spavaće sobe i kupatilo. Velika praznina duž severne fasade je ključna tačka na kući. Ona spaja dva gornja sprata i prostranu zonu duge linearne kuhinje koja se proteže duž celog zida.

Pošto se kuća nalazi na samom uglu dvaju ulica, ima višestranu orijentaciju. Ne postoji mnogo prozorskih otvora, ali oni koji su prisutni, veliki su i orijentisani ka interesantnim mestima. Na prvom spratu su tri zajednička prozora koji formiraju triptih. Na njima se odslikavaju tri različite scene: park na istočnoj strani, susedne kuće na zapadu i nebo na severu. //ek IVANA NIKOLIĆ – Više u EKO KUĆI No 08

“NARAVNO DA UVEK MOŽE BOLJE, ALI MISLIM DA JE OVA KUĆA USPELA DA POSTIGNE DOBAR BALANS LEPE ARHITEKTURE, TRAJNOSTI, TEHNIČKOG KVALITETA, TROŠKOVA I ODRŽIVOSTI”, KAŽE ARIE BERGSMA IZ GAAGA STUDIJA.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks