Search
Close this search box.

Potencijalne posledice društvene izolacije

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Rezultati istraživanja su značajni u svetlu aktuelne socijalne izolacije stanovništva zbog pandemije novog virusa korona.

Društvena izolacija za 40 odsto povećava rizik od srčanog i moždanog udara, a za 50 odsto rizik od smrti od bilo kojeg uzroka, pokazala je nemačka studija predstavljena na nedavno održanom virtuelnom kongresu Evropske akademije za neurologiju (EAN).

Rezultati su značajni u svetlu aktuelne socijalne izolacije stanovništva zbog pandemije novog virusa korona. Istraživanje je pokazalo i da nedostatak ili izostanak finansijskih sredstava povećava rizik od negativnih kardiovaskularnih ishoda.

U sklopu istraživanja, koje su vodili dr Džanin Gronevold i profesor Dirk Herman iz Univerzitetske bolnice u Esenu, analizirani su podaci prikupljeni od 4.316 ispitanika prosečne starosti od 59 godina u razdoblju između 2000. i 2003. godine.

Učesnici studije na početku nisu bolovali od kardiovaskularnih bolesti, a njihovo zdravstveno stanje praćeno je u proseku trinaest godina.

Na početku studije prikupljane su informacije o različitim vrstama društvene podrške, pri čemu se socijalna integracija procenjivala na osnovu bračnog statusa i života u zajednici, kontakata s prijateljima i članovima porodice, kao i na osnovu  članstva u političkim, verskim, sportskim ili profesionalnim organizacijama.

“Od ranije nam je poznato da osećanje usamljenosti ili nedostatak kontakta s bliskim prijateljima i članovima porodice mogu da utiču na zdravlje”, kaže dr Gronevold. “Ova studija nam ukazuje na to da su čvrsti društveni odnosi od velike važnosti za zdravlje srca te se mogu uporediti s uobičajenim zaštitnim faktorima, poput normalnoga krvnog pritiska, prihvatljivog nivoa holesterola i normalne telesne težine.”

Profesor Jokel, jedan od naučnika uključenih u studiju, kazao je da je “ovo zapažanje posebno zanimljivo usled mera izolacije zbog pandemije novog virusa korona, kada su društveni kontakti u brojnim državama ograničeni ili su to donedavno bili”.

Tokom trinaest godina praćenja učesnika ispitivanja naučnici su zabeležili 339 negativnih kardiovaskularnih ishoda poput srčanog ili moždanog udara, te 530 smrtnih slučajeva.

Nakon što su isključili faktore koji su mogli da doprinesu takvim ishodima, a to su uobičajeni kardiovaskularni faktori rizika, ustanovili su da je izostanak ili nedostatak socijalne interakcije povećao budući rizik od negativnih kardiovaskularnih ishoda za 44 odsto, a od preuranjene smrti od bilo kojeg uzroka za 47 odsto. Nedostatak finansijskih sredstava bio je povezan s 30 odsto većim rizikom od srčanog ili moždanog udara.

“Još uvek nam je nepoznat mehanizam kojim usamljenost podstiče rizik za infarkt, moždani udar i smrt, ali očigledno je da su intenzivni društveni odnosi jednako važni za očuvanje kardiovaskularnog zdravlja kao i održavanje pritiska, holesterola i telesne težine u poželjnim granicama”, kaže Herman.

“Nakon ove studije jasnije nam je da uticaj društvenih odnosa na zdravlje pojedinca treba da shvatimo ozbiljno i otkrijemo efikasne načine rešavanja problema povezanih sa socijalnom izolacijom kako bismo poboljšali celokupno zdravstveno stanje i dugovečnost.”

Izvor. National Geographic Srbija

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana