Search
Close this search box.

Pop-up kuća

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

MULTIPOD STUDIO

OBJEKAT:

MONTAŽNI OBJEKAT

LOKACIJA:

AIX-EN-PROVENCE, FRANCUSKA

POVRŠINA:

150 m2

FOTOGRAFIJE:

ELISABETH MONTAGNIER

Idejna okosnica projekta bila je činjenica da grejanje predstavlja 28% globalnog utroška energije, kao i jedan od glavnih izdataka iz budžeta prosečnog domaćinstva. Multipod Studio je arhitektonsko-dizajnerski atelje koji je odlučio da razvije inovativno rešenje za kuću koja bi opovrgla ove činjenice, odnosno koja bi svojom izgradnjom i postojanjem postavila novi standard energetskog utroška. Tako je patentiran jedinstven oblik pasivne gradnje koji pruža izvanrednu toplotnu izolaciju, i to po veoma pristupačnoj ceni izgradnje i održavanja objekta.

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/arhisola/public_html/eko/novo/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_single_image.php on line 141

Ovaj revolucionarni patent izgradnje primenjen je na kompletan objekat Pop-Up House, od poda do plafona, montiranjem izolacijskih blokova između kojih se nalaze drveni ramovi. Drvo je korišćeno unutar kuće kao podna i tavanična obloga, u cilju postizanja likovnosti i estetskih kvaliteta enterijera, a spolja, na fasadi, stvorena je veoma efektna ritmička kompozicija od drvenih letvi različite širine.


Prvi ovakav objekat sagrađen je u februaru 2014. godine u dolinama borove šume na jugu Francuske, u gradu Arboa. Površina njegove osnove je 150 m2, namenjen je za četvoročlano domaćinstvo, a cena izgradnje (ne računajući unutrašnje opremanje, instalacije i završnu obradu) iznosila je 200 eura po kvadratu.


Za izgradnju Pop-Up House korišćen je najjednostavniji alat – samo električna šrafilica. Montažna struktura formirana je iz delova koji su sklapani kao lego kocke, najjednostavnijim šrafljenjem. Materijal korišćen za izgradnju je male težine, napravljen od sekundarnih, recikliranih sirovina vrhunskih toplotno-izolacijskih performansi, i po tipu je montažno-demontažni, što znači da se od njega izgrađena kuća može veoma lako i brzo rastaviti u delove.


Materijal korišćen za izgradnju je male težine, napravljen od sekundarnih, recikliranih sirovina vrhunskih toplotno-izolacijskih performansi, i po tipu je montažno-demontažni, što znači da se od njega izgrađena kuća može veoma lako i brzo rastaviti u delove. To su zapravo PSE (polistiren) blokovi melirano sive boje, reciklirani materijal koji se sastoji od grafita i 98% vazduha.
Ovaj novi strukturalni dizajn još uvek nije doživeo širu komercijalnu upotrebu, i njegovi idejni tvorci još uvek ispituju njegove mogućnosti. Jedan od ukupno dva praktično otelotvorena rezultata jeste upravo kuća Pop-Up.// ek MARE JANAKOVA GRUJIĆ   –   Više u EKO KUĆI No18


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/arhisola/public_html/eko/novo/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 113

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda