Polovina peščanih plaža bi mogla da nestane do kraja veka

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Polovina svetskih peščanih plaža mogla bi nestati do kraja veka zbog porasta nivoa mora i drugih posledica klimatskih promena, a najpogođenije bi mogle biti obale Australije, Kanade, Čilea, Meksika, Kine i SAD, objavili su naučnici.

Mnoge plaže koje privlače turiste mogle bi se pretvoriti u kamene s porastom nivoa mora, vremenskim promenama i zbog drugih faktora koji odnose pesak s peščanih plaža koje sada čine trećinu svih obala.

Procenjuje se da bi veliki delovi plaža u gusto naseljenim područjima mogli nestati.

“Turistička odredišta kojima su peščane plaže glavni turistički proizvod verovatno će biti suočena s teškim posledicama”, kaže obalni okeanograf Mihalis Vusdukas iz zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije u italijanskoj Ispri i vođa istraživanja objavljenog u časopisu Nature Climate Change.

Osim što predstavljaju izvor prihoda, peščane obaje igraju i ključnu ulogu u očuvanju životne sredine.

“Peščane plaže važna su staništa koja pružaju utočište velikom broju životinjskih vrsta. One uz to i štite obale od delovanja oluja, pa bi bez peščanih plaža drugi delovi životne sredine mogli biti pogođeni delovanjem talasa i nadiranjem slane vode”, dodaje Vusdukas.

Porast nivoa mora ubrzao se proteklih decenija, a kao glavni uzrok izdvaja se termalna ekspanzija – širenje ugrejane vode i otapanje leda na kopnu poput lednika i ledenih ploča.

Naučnici su analizirali satelitske snimke koje pokazuju promene na obalama tokom protekle tri decenije i te su trendove primenili na dva moguća scenarija klimatskih promena od kojih jedan uključuje umereni uticaj emisije gasova staklene bašte koji izazivaju klimatske promene, a drugi visok nivo emisije gasova staklene bašte koji rezultiraju snažnijim klimatskim promenama.

Naučnici su procenili da će do 2050. nastupiti gubitak od 13,6 odsto do 15,2 odsto svih plaža, što odgovara gubitku peščanih plaža u dužini od 36.097 do 40.511 kilometara. Do 2100. godine procenjuju da će nestati 35,7 odsto do 49,5 odsto plaža koje obuhvataju 95.061 do 131.745 kilometara obale.

Australija bi po takvih scenarijima mogla izgubiti najviše peščanih plaža – do 14.849 kilometara plaža do 2100. što predstavlja polovinu njenih današnjih plaža.

Kanada bi mogla biti druga po gubicima peščanih plaža s izgubljenih do 14.425 kilometara. Sledi Čile s gubitkom do 6.659 kilometara peščanih plaža, Meksiko (do 5.488 km), Kina (do 5.440 km), SAD (do 5.530 km), Rusija (do 4.762 km) i Argentina (do 3.739 km).

Izvor: National Geographic Srbija

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: