Search
Close this search box.

PLANET SOLAR NAJVEĆI SOLARNI BROD NA SVETU

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

FOTOGRAFIJE:

ANTHONY COLLINS, SUSAN YONG, PHILIP PLISON

‘’TURANOR’’ PLANET SOLAR, NAJVEĆI SOLARNI BROD NA SVETU, KOJI VIŠE PODSEĆA NA SVEMIRSKI BROD NEGO NA 35 METARA DUGAČAK KATAMARAN, ZAPOČEO JE PLOVIDBU, PUT OKO SVETA, A ZA SVOJE POKRETANJE KORISTI ISKLJUČIVO ENERGIJU SUNCA.

Solarna energija je postala inspiracija mnogim entuzijastima i avanturistima. Ponekad i najveće borce za primenu solarne energije umeju da iznenade ambicije i potezi smelih ljudi. Pristupačnost i pogodne cene solarnih panela dovele su do velikog iskoraka u primeni fotonaponskih modula u svakodnevnom životu.

Istraživači organizacije Planet Solar pokrenuli su projekat izrade broda koji bi bio primer kako se na pravi način može iskoristiti potencijal solarne energije, čijom se upotrebom ne narušava životna sredina, a minimizira se emisija ugljen dioksida. Dizajn broda urađen je u Švajcarskoj, a glavni dizajner je Novozelanđanin Kreg Lumes. Brod je posle detaljnih priprema, izrade projekata za dizajn i prikupljanja tehničke dokumentacije, građen 18 meseci u Kilu, Nemačka, i predstavlja najveći solarni brod ikad napravljen.

Dimenzije ”Planet” Solar katamarana su: dužina 31m (35m sa zadnjim nosačem solarnih panela), širina trupa 15m, ukupna širina 23m, visina 6,30m i maksimalna težina 89 tona. Njegove motore pokreće električna energija proizvedena pomoću 512m2 solarnih ploča, što znači da ovaj ploveći hotel plovi ne emitujući ni grama CO2. Ovi paneli napajaju litijum-jonske baterije, smeštene u dvostrukom potpalublju katamarana. Sa punim baterijama, električni motor može da radi bez prekida 72 sata, ukoliko uopšte nema sunčeve svetlosti. Oko 20 kW je dovoljno da ovaj solarni brod dostigne brzinu od 8 čvorova (15 km/h), a njegovih 38.000 fotonaponskih ćelija imaju iskoristljivost od 18,8%, tako da mogu da generišu 103,4 kW solarne energije. // Više u EKO KUĆI No09

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Smanjenje Emisije Gasova u Evropi: Koraci ka Čistijoj Budućnosti
Energija vetra: Budućnost Sombora
Dijalog o klimatskim promenama