Search
Close this search box.
congress

PASIVNA KUĆA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

VLADIMIR LOVRIĆ, GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK EKO KUĆE

OBJEKAT:

JEDNOPORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

Beograd, Srbija

POVRŠINA:

143 m2 m2

FOTOGRAFIJE:

Ljubiša Tešić

PRVA PASIVNA KUĆA U BEOGRADU POKAZUJE MOGUĆNOST SINTEZE ENERGETSKI EFIKASNIH I SOLARNIH SISTEMA SA PRIRODNIM OKRUŽENJEM I POTENCIRA ZNAČAJ PRIMENE BIOKLIMATSKIH PRINCIPA U PROJEKTOVANJU PORODIČNIH KUĆA. IAKO SVOJIM SAVREMENIM OBLIKOVANJEM, DINAMIČNIM OTVORIMA I MATERIJALIZACIJOM ODSKAČE OD SVIH U OKRUŽENJU I KAO TAKVA SE IZDVAJA, OVA KUĆA JE ISTOVREMENO TOLIKO JEDNOSTAVNA I PITOMA DA NI NAJMANJE NE NARUŠAVA VIZURU MESTA.

Investitori ove kuće, bračni par koji je veći deo života proveo u jednom od novobeogradskih blokova, ostvarili su svoj san da žive u prirodi, da sagrade svoju kuću koja će biti energetski održiva i da imaju svoj vrt u kome će razviti permakulturno gazdinstvo. Arhitekta Lovrić i preduzeće Arhisolar, specijalizovano za projektovanje energetski efikasnih, pasivnih i nultih kuća na održivim principima, bili su idealan izbor za projektovanje njihove niskoenergetski efikasne pasivne kuće sa malim troškovima zagrevanja i hlađenja prostora primenom sistema za rekuperaciju vazduha, uz korišćenje geotermalne energije pomoću toplotne pumpe i korišćenje energije dobijene pomoću solarnih kolektora za zagrevanje tople sanitarne vode. Ova pasivna kuća svojom kubičnom formom sa naglašenom teksturom drveta i poteza u prostoru jednoznačno se raspoznaje i uočava, postajući reper i identitet mesta na kome je izgrađena. S obzirom na to da živimo u vremenu u kome je disbalans između prirode i arhitekture dosegao kritičan nivo, arhitekta Lovrić je posegao za arhitektonskim rešenjem koje odiše svešću o harmonizaciji i ujedinjenju sa prirodnom sredinom.

KARAKTER JEDNOSTAVNOSTI  
Kombinacija modernog oblikovanja sa detaljima  prirodnih materijala,  jedinstvenih formi sa oštrim linijama i elementima same prirode, čine ovu kompoziciju autentičnom. Pored ekonomičnog i racionalnog koncepta, rešenje poseduje i estetske kvalitete koji se ogledaju u skladnim proporcijama i kompoziciji elemenata, a funkcionalne karakteristike objekta čitljive su u volumetriji. Autor koristi primarnu geometriju kao osnovno sredstvo izraza i kontrole koja podržava tišinu prirodnog ambijenta nasuprot prezasićenosti zaglušujućeg urbanog života. Time ispoljava snagu i postojanost likovnog izraza u simbiozi sa prirodom i iznosi jasan stav o neprihvatanju otuđenja životne sredine i artificijelnog.

NA KUĆI JE NAGLAŠENA PRIMARNA GEOMETRIJA KAO OSNOVNO SREDSTVO IZRAZA I KONTROLE KOJA PODRŽAVA TIŠINU PRIRODNOG AMBIJENTA NASUPROT PREZASIĆENOSTI ZAGLUŠUJUĆEG URBANOG ŽIVOTA.


Transparentna i vazdušasta struktura fasade, svedenost i prozračnost kubusa orijentisanih ka jugu i jugozapadu doprineli su eliminaciji neminovnog konflikta staro – novo i uspostavljanju korelacije izmedju unutrašnje organizacije prostora i njene pojavnosti.


ENERGETSKE PERFORMANSE
Ova prva pasivna kuća u Beogradu podrazumeva da njena potrošnja energije za potrebe grejanja unutrašnjeg prostora ne prelazi 15kWh/m2 godišnje. Kuća troši za 90% manje energije nego standardne kuće, pre svega zahvaljujući sistemu građenja od Ytong blokova, koji su sa spoljne strane obloženi sa… //ek VESNA RAVIĆ  –   Više u EKO KUĆI No20AUTOR  TEŽI TOME DA PRONAĐE BALANS U ODNOSU PRIRODE I ARHITEKTURE, GDE ĆE SE ONE INTEGRISATI I POSTATI KOMPAKTAN PEJZAŽ.

Otvorene vizure iz enterijera i eksterijera preko zelenih krovova integrišu objekat sa okolnom prirodom i brdima


Kombinacija modernog oblikovanja sa detaljima prirodnih materijala, jedinstvenih formi oštrih linija i elementima prirode, čine ovu kompoziciju autentičnom.


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda