Alumil Exl1

NIČE NOVI ZELENI PARK U JELISEJSKIM POLJIMA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

U Jelisejskim poljima planira se ozelenjivanje površina, tako da će biti više prostora za šetače i više drveća, a manje prostora za automobile.

Gradonačelnica Pariza Ana Hidalgo izjavila je da će Jelisejska polja biti preuređena do 2030. godine uz investiciju od 250 miliona evra. Prva velika transformacija dogodiće se već pre letnjih olimpijskih igrara koje su planirane za 2024. godinu u Parizu. Za tada je planirano da 1.9 km dugačak deo centralnog Pariza bude pretvoren u izvanrednu baštu.

Prema rečima odbora “Champs-Élysées“ koji vodi kampanju od 2018. godine, legendarna avenija je izgubila sjaj tokom poslednjih 30 godina, jer su je Parižani napustili i došlo je do nekoliko uzastopnih kriza poput štrajkova, zdravstvenih i ekonomskih kriza.

Nakon javne rasprave, odbor je isplanirao značajne promene koje uključuju smanjenje polovine prostora za vozila, pretvaranje puteva u pešačke i zelene površine i stvaranje tunela od drveća kako bi se poboljšao kvalitet vazduha.

Prvobitno, Jelisejska polja su predstavljala mešavinu močvarnih i baštovanskih vrtova. Baštovan kralja Luja XIV prvo je projektovao široko šetalište okruženo dvostrukim nizom brestova sa svake strane, nazvano Grand Cours. Naziv je promenjen u Jelisejska polja 1709. godine, a do kraja veka šetalište je postalo popularno mesto za šetnju i piknik.

Danas su polja poznata po skupim kafićima, luksuznim prodavnicama, salonima vrhunskih automobila, komercijalnim zakupima i godišnjoj vojnoj paradi povodom Dana Bastilje.

Pre nego što je kriza, izazvana virusom kovid19, zaustavila međunarodni turizam, arhitekta Philippe Chiambaretta, čija je firma PCA-Stream izradila planove za preuređenje polja, rekao je da od procenjenih 100 000 pešaka, 72% su turisti, a 22% tamo radi. Zbog velike količine vozila koja dnevno prođu poljima, vazduh je značajno zagađeniji nego na prometnom kružnom putu oko prestonice. Samim tim Philippe je izjavio da su Jelisejska polja postala mesto koje sumira probleme sa kojima se suočavaju gradovi širom sveta i da ih treba preurediti da budu ekološki poželjna i inkluzivna. Takođe se planira i redizajn čuvenog trga Place de la Concorde koji je opisan kao „opštinski prioritet“, a očekuje se da radovi budu završeni pre Olimpijskih igara. Trg će biti povezan sa vrtom Tuileries i sa postojećim vrtovima Champs – Élysées Gardens.

Sa obzirom da pomaže smanjenju zagađenja vazduha i oživljavanju trga, firma PCA-Stream se nada da će remont takođe podstaći lokalno stanovništvo da ovde provodi više vremena. // Vest pripremila Marija Milenković, mast.inž.zašt.živ.sred.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: