Search
Close this search box.

NEPROLAZNA LEPOTA KAMENA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
Kuća od kamena Petra

AUTORI:

NATASHA DELIYIANNI & YIORGOS SPIRIDONOS (REACT ARCHITECTS)

OBJEKAT:

KUĆA ZA ODMOR PETRA

LOKACIJA:

NOTIA, PAROS, CYCLADES, GRČKA

POVRŠINA:

280 m2 m2

KUĆA PREDSTAVLJA PRIRODNI PRODUŽETAK OKOLNOG TERENA, ISKAZUJUĆI SVOJE PRISUSTVO KROZ NAJJEDNOSTAVNIJI OBLIK ZIDOVA IZRAĐENIH OD KAMENA, KAO IZRAZA LJUDSKE INTERVENCIJE

And he drew threads through the stones and brought forth schist from earth gut’s he fixed in place the wide stairs all around the hillside. There alone he laid

White marble fountains

Small pink coupolas

And tall perforated dovecotes

Virtue with its four right angles

And as he thought it beautiful to be in each other’s arms the big water filled with love.

“Genesis” in The Collected Poems of Odysseus Elytis; Translated by Jeffrey Carson and Nikos Sarris; Published by The John Hopkins University Press, 1997.

Kuća za odmor Petra, krov

Kuća za odmor pokazuje neprolaznu lepotu kamena i raspolaže sa pet spavaćih soba i velikim dnevnim boravkom u centralnom delu. Smeštena je u mestu Kakapetra, na ostrvu Paros. Položaj kuće je orijentisan ka zapadu i omogućava panoramski pogled na zaliv Parikia i otvoreno more.

Dnevna soba kuće od kamena

ZIDOVI OD SUVOG KAMENA

Kao inspiracija za arhitektonsko rešenje poslužili su zidovi izrađeni od suvog kamena i geološke formacije ovog područja, omogućivši kući da se neprimetno stopi s pejzažom, poput kamene strukture koja je u savršenoj harmoniji sa okolinom. Za ovaj teren karakteristične su grupacije stena i izražene geološke formacije.

Etimološki, naziv mesta – „Kakapetra“, vodi poreklo od izraza „hrapav kamen“ ili mesto karakteristično po izrazitoj koncentraciji kamena.

Petra, izgled sa strane

Odnos čoveka prema kamenu, kao i prirodi, čini osnovu ovog arhitektonskog rešenja. Uticaj ostaje minimalan, slaveći jedinstveni pejzaž Kiklada.

Neprolazna Lepota Kamena

U takvom okruženju, kuća je poprimila obličje i izgrađena je od kamena koji se dobija iz lokalnih kamenoloma. Poprečni zidovi koji stoje naspram pogleda grade prolaze, ulazne stepenice, longitudinalne vidike i prostor za stanovanje.

Bazen i objekat na neprolaznu lepotu kamena, Petra

Kao inspiracija za arhitektonsko rešenje poslužili su zidovi izrađeni od suvog kamena i geološke formacije ovog područja, omogućivši kući da se neprimetno stopi s pejzažom, poput kamene strukture koja je u savršenoj harmoniji sa okolinom.

Spavaća soba kuće i prostor za odmor

Ulaz se nalazi na istočnoj strani parcele, na njenom najuzvišenijem delu. Postavljanjem poprečnih zidova u objektu koji presecaju prostor, na zapadnoj strani se formira unutrašnje dvorište koje zaklanja spavaću sobu i omogućava privatnost.

Prostrani dnevni boravak sa zidom od kamena

Lepota kamena, pejzaž, prožimaju enterijer kuće, a zatim se okreću u pravcu mora

Krovna ploča, izrađena od vidljivog betona, naslanja se na kamene zidove i štiti prostor za stanovanje. Lepota kamena, pejzaž, prožimaju enterijer kuće, a zatim se okreću u pravcu pogleda i mora. Prostrana pergola, u produžetku betonskog krova, spaja unutrašnjost i eksterijer, objedinjujući kamen, dnevni boravak, dvorište, pogled i more u jedinstvenu celinu.

Kameni zidovi i krv

Površina krova dodatno je nadopunjena nasipanjem zemljišta pogodnog za sadnju biljaka, čime je omogućeno da lokalna flora nastavi da se proteže niz padinu, kroz objekat i preko njega.

Površina krova dodatno je nadopunjena nasipanjem zemljišta pogodnog za sadnju biljaka

//ek Yiorgos

Takođe, ne propustite da više ovakvih novosti pročitate u našoj rubrici enterijer.

Autor teksta: maja
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks