Alumil Exl1

Nemačka zabranjuje prodaju plastičnih slamčica, štapića za uši i posuda za hranu

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Vlada Nemačke je odlučila da zabrani prodaju plastičnih slamki za jednokratnu upotrebu, štapića za uši i posuda za hranu.

Berlin time sprovodi direktivu Evropske unije za smanjenje količine plastičnog otpada koji zagađuje životnu sredinu.Nemačka vlada je pristala da do 3. jula iduće, 2021. godine, prestane prodaja plastike, uključujući pribor za jelo za jednokratnu upotrebu, štapiće za mešanje pića i držače luft-balona, kao i šolja i kutija od polistirena.

Ministarka za zaštitu životne sredine Svenja Šulce je rekla da je to deo napora da se svi odviknu od “kulture bacanja”.

Oko 20 odsto smeća u parkovima i na drugim javnim mestima čini plastika za jednokratnu upotrebu, uglavnom od polistirena.

Potrebne su decenije da se plastika raspadne, ali se pretvara u mikroskopski sitne čestice koje su nađene u telima riba, ptica i drugih životinja.

Polistiren je jedan od najviše korišćenih plastičnih materijala i godišnje se proizvodi u nekoliko milijardi kilograma.

Taj materijal se korsiti za ambalažu za pakovanje, boce, poklopce i pribor za jelo za jednokratnu upotrebu.

Inače, Nemačka je jedna od “najzelenijih” članica Evropske unije i posebnu pažnju posvećuju osvešćivanju građana o ekologiji i zaštiti životne sredine.

Izvor: National Geographic Srbija

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: