Alumil Exl1

Naučnici otkrili gde je vazduh najčistiji na svetu

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) na Svetski dan okeana, 8. jun, pozvala je vlade sredozemnih zemalja na zajedničku “Plavu strategiju oporavka”, jer je more ključni zajednički resurs, pa je nužno da se vlade usredsrede na njegovu zaštitu i oporavak.

Naučnici veruju da su pronašli najčistiji vazduh na svetu, bez čestica prouzrokovanih ljudskom aktivnošću.

Naučnici veruju da su pronašli najčistiji vazduh na svetu, bez čestica prouzrokovanih ljudskom aktivnošću, koji se nalazi iznad Južnog okeana, koji okružuje Antarktik.

U prvoj studiji o bioaerosolnom sastavu Južnog okeana, istraživaci sa Univerziteta u Кoloradu pronašli su atmosferski region koji ljudske aktivnosti nisu promenile, preneo je CNN.

Vreme i klima su usko povezane i povezuju svaki deo sveta sa drugim regionima.

Кako se klima brzo menja zbog ljudskih aktivnosti, naučnici i istraživači se bore da pronađu kutak na Zemlji na koji ljudi ne utiču.

Istraživači su otkrili da vazduh iz pograničnog sloja, koji hrani donje oblake iznad Južnog okeana, ne sadrži aerosolne čestice nastale ljudskom aktivnošću, uključujući spaljivanje fosilnih goriva, sadnju određenih kultura, proizvodnju đubriva i odlaganje otpadnih voda ili se prevoze iz drugih zemalja širom sveta.

Izvor. National Geographic Srbija

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: