NAMEŠTAJ OD KARTONA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

DOMINGOS TÓTORA STUDIO OF ART AND DESIGN

LOKACIJA:

ODRŽIVOST KAO KONCEPT   ŽIVOTA NIJE  ZAOBIŠAO NI DIZAJN, OD MODNOG DIZAJNA DO DIZAJNA NAMEŠTAJA I ENTERIJERA. IAKO SE NAJČEŠĆE U PROCESU RECIKLAŽE KORISTE PLASTIKA, DRVO I TKANINE, ČINJENICA JE DA JEDNU TREĆINU SVAKODNEVNOG OTPADA ČINE KARTON I PAPIR, A OD RECIKLIRANOG KARTONA MOGU NASTATI RAZLIČITI PREDMETI I KOMADI NAMEŠTAJA.

Izrada nameštaja od kartona nije nova pojava,  ali brazilski dizajner Domingo Totora u svom radu koristi reciklirani odbačeni karton na potpuno nov način. Pulpa dobijena reciklažom  osnova je za novi materijal koji je vrlo sličan drvetu. Nakon što je primetio ogromnu količinu kartona koju je odbacila lokalna kompanija, Totora je dobio ideju da ga upotrebi kao materijal u svom umetničkom i dizajnerskom radu. Kao rezultat, nastali su komadi nameštaja, predmeti i skulpture koje pod mentorstvom Dominga Totore ručno izrađuju lokalni umetnici i zanatlije.
Svoj rad Totora opisuje kao mešavinu umetnosti i dizajna, a njegovi proizvodi su vaze, posude za voće, ukrasi, komadi nameštaja i drugi predmeti čija boja podseća na osnovnu boju prirode, boju drveta, kamena i zemlje. U teksturi ovih predmeta primetan je efekat sunčevog svetla.

Dizajn zamišljen kao održivi proces vidljiv je na primeru inicijative koja je nedavno pokrenuta u Brazilu, a koja promoviše zanatstvo kao izvor prihoda u siromašnim zajednicama i istovremeno čuva životnu okolinu. Projekat ima socijalnu i ekološku dimenziju, koje bi trebalo da budu ključna odrednica u evaluaciji modernog dizajna.//ek Više u EKO KUĆI No29

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: