Search
Close this search box.

NADJA APARTMAN

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

POINT SUPREME ARCHITECTS

OBJEKAT:

STAN

LOKACIJA:

ATINA, GRČKA

POVRŠINA:

270 m2

FOTOGRAFIJE:

YANNIS DRAKOULIDIS, EFI GOUSI & POINT SUPREME

Snažna koloristička paleta usaglašena sa linijom oblika, uspeva bolje od svake reči da pokrene emocije, prenese ideju i formira scenu arhitektonskih, grafičkih i likovnih elemenata koji podstiču energiju čula.

Rekonstrukcijom i povezivanjem dva stana koji su na uzastopnim spratovima, kreiran je lako razigran prostor koji svojom bogatom likovnom strukturom, geometrizovanim oblicima i smelom kompozicijom boja stvara posebnu senzitivnu vrednost za maštu posmatrača. Enterijer ove stambene jedinice čija je ekspresivnost zasnovana prvenstveno na odnosu boje i oblika, ne imitira, već na originalan način interpretira prirodu, kako preko materijala i boja, tako i preko apstrahovanih elemenata i isprepletenih formi.

Dvojnost, kao izraz mešanja iskustava određenih arhitektonskim programom, odražava se kroz odnos zatvorenog i otvorenog, isprekidanog i kontinuiranog. Prizemlje je rešeno kao otvoren slobodan prostor u kome se zone pretaču jedna u drugu zahvaljujući odsustvu strogih fizičkih pregrada kao što su zidovi. Takva arhitektura, bez klasičnih podela na prostorije, ima za cilj krajnju povezanost i sintetizovanost prostora.


Za razliku od koncepta fluidnosti, na spratu su sobe jasno podeljene, te svaka prostorija ima svoju privatnost. Postavljanje tog ‘težeg’, zatvorenog prostora na vizuelno lakši, oslobođen pregrada, ima za cilj da prostor učini življim i zagonetnijim i da doprinese njegovoj višeznačnosti i višeslojnosti. Kao centralni element koji povezuje i miri ove suprotnosti, postavljeno je stepenište koje ima ne samo funkcionalno, već i skulpturalno značenje. Ono deluje kao isečeni kadar iz jednog prizora ili scene čijim uveličavanjem nastaje slika suštinskog detalja koji objašnjava celinu i objedinjuje sve ostale elemente.


Arhitektonski biro Point supreme architects uspeva da sasvim običan stan transformiše u inspirativan prostor koji odiše životnom energijom i koji nije sveden samo na funkcionalnost i upotrebni koncept, već u sebi nosi duh optimizma, kreativnosti, energije i sigurnosti. Odabir ovakve harmonije boja odraz je stvaralačke snage umetnika, a ne pukog nagađanja i površnosti, jer svaka boja u ovom enterijeru predstavlja posebnu i jedinstvenu kategoriju koja se razvija u skladu sa svojim unutrašnjim zakonomernostima. Upotreba žute boje na stepeništu ističe njenu sjajnu i agresivnu jarkost, pa deluje silovito i oštro, apstraktno i nepomirljivo. Tu jačinu ublažava kombinovanje sa plavom bojom poda, koja za razliku od žute deluje mirno i senovito.


SMISAO I ZADATAK SVAKOG UMETNIČKOG NASTOJANJA JESTE OSLOBOĐENJE DUHOVNE SUŠTINE OBLIKA I BOJA I NJIHOVO IZBAVLJENJE IZ ZATOČENJA KOJE IM NAMEĆE  OVAJ SVET PREDMETA. (JOHANNES ITTEN)


Apstrahujući trodimenzionalni prostor i posmatrajući ga pojednostavljeno – kao sliku, možemo bliže razumeti ideju arhitekte da postigne ravnotežu u rasporedu boja. Smeštajući plavu na dno kompozicije, na pod, autor čini da ona deluje teško i stabilno, dok žuta dijagonala ostavlja utisak lebdenja i slobode, označava kretanje i vodi u dubinu slike. Kružni oblici (polukrug na stepenišnom zidu) imaju efekat usredsređenosti i stremljena ka određenom cilju.


Dizajn  kao deo arhitektonske prakse i umetnosti uopšte, sastavni je deo svakodnevnice i učestvuje u estetskom i funkcionalnom oblikovanju prostora. Oslikavajući zidove i vrata motivima iz grčke ostrvske arhitekture, autor autentičnim dizajnom  uspostavlja  kreativnu interakciju i stvara vizuelni identitet ovog enterijera, donoseći mu stilsku osobenost prilagođenu kulturi samog mesta. Prava mera u odnosima svetlih i tamnih tonova, širokih i tankih linija, velikih i malih površina, čini skladno jedinstvo i celinu harmoničnog odnosa suprotnosti.//ekVESNA RAVIĆ – Više u EKO KUĆI No24
Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks