Search
Close this search box.
congress

NA IVICI ŠUME

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

GEORG W. REINBERG, MARTHA ENRIQUEZ REINBERG

OBJEKAT:

PORODIČNO – POSLOVNA ZGRADA

LOKACIJA:

HOHE WAND, AUSTRIJA

POVRŠINA:

139 m2

FOTOGRAFIJE:

GEORGE W. REINBERG, FIRMA LOPAS

POZNATI AUSTRIJSKI ARHITEKTA GEORG RAJNBERG SA SUPRUGOM MARTOM PROJEKTOVAO JE ODRŽIVU, PASIVNU, DRVENU MONTAŽNU KUĆU NA OBRONCIMA PLANINE HOHE WAND U ISTOIMENOM NASELJU U POKRAJINI DONJA AUSTRIJA, POZNATOJ PO BROJNIM SPOMENICIMA KULTURE, VINOGRADIMA SA SVETSKI POZNATIM VINIMA, BANJAMA SA TOPLIM IZVORIMA I PLANINSKIM PEJSAŽIMA

Na sat vožnje od austrijske prestonice, 64 kilometara jugozapadno od Beča, pod obroncima planine Hohe Wand nalazi se istoimeno naselje. Mali intezitet saobraćaja i blizina šume omogućavaju miran i zdrav porodičan život. Veliki broj biciklističkih i pešačkih staza i blizina skijaških centara pozivaju na aktivan sportsko-rekreativni život, dok brojni spomenici kulture iz prethodnih epoha, vinogradi sa svetski poznatim vinima, banje sa toplim izvorima, a odnedavno i skrivene oaze ruža, otvaraju vrata za sve ljubitelje umetnosti i hedonističkog načina života.
U takvom okruženju, poznati austrijski arhitekta Georg Rajnberg projektovao je održivu, pasivnu, drvenu montažnu kuću na obroncima planine Hohe Wand u pokrajini Donja Austrija.
Kuća je locirana u naselju sa niskim procentom izgrađenosti i sa tipologijom otvorenog prostora. U osnovi, kuća je oblika latiničnog slova L, orijentisana na parceli tako da maksimalno iskoristi uslove terena i sunčeve dobitke i smanji uticaje planiskog vetra.

PROSTOR I KONSTRUKCIJA
Kuća je projektovana kao jednoporodična, sa povremenom poslovnom namenom za održavanje seminara. Ima podrum, prizemlje i sprat. Glavni ulaz u kuću sa predulazom je na severoistočnoj strani, u prizemnom delu kuće kome se pristupa sa višeg dela parcele. Sa ulaza, pogled odmah pada na veliki dnevni boravak koji se proteže kroz dve etaže i povremeno služi kao poslovni prostor za održavanje seminara, kao i na otvoreno drveno stepenište koje vodi na sprat. Jedinstvenu celinu sa dnevnim boravkom čini i prostor kuhinje sa trpezarijom. Na jugoistočnoj i jugozapadnoj strani dnevnog boravka izvedeni su veliki zastakljeni otvori koji formiraju transparentnu vezu unutrašnjeg prostora i prirode, i omogućavaju sunčeve dobitke i leti i zimi. Pored ulaza je garderoba i tehnička ostava sa glavnim elementima za rekuperaciju vazduha i mašinom za pranje veša. U preostalom delu prizemlja su hodnik, toalet, garderoba, kupatilo i spavaća soba. Kupatilo je opremljeno slobodnostojećom kadom koja korisniku omogućava uživanje i opuštanje sa pogledom na dvorište sa bazenom, na šumu i planine u daljini, i to kroz veliki prozor od poda do plafona.

Na spratu je otvorena galerija sa pogledom na dnevni boravak i okolnu šumu. Iz galerije se ulazi u pomoćnu sobu sa toaletom. Ispod jednog dela dnevnog boravka je podrumska ostava. Deo prizemlja prema jugozapadu i jugoistoku ima i konzolno izvedenu terasu na koju se može izaći iz dnevnog boravka i iz kupatila. //ek Ljiljana Radojičić – Više u EKO KUĆI No09

Ispred glavnog ulaza u kuću, ispod velikih krošnji drveća, uređen je prostor za sedenje i obedovanje

Title

ZA PERIODE SA EKSTREMNO NISKIM TEMPERATURAMA I BEZ SUNCA, U DNEVNOM BORAVKU JE NA RASPOLAGANJU PEĆ ZA GREJANJE KOJA SAGOREVA DRVENI PELET.

Title

Title

OVA ZANIMLJIVA DRVENA KUĆA GRAĐENA JE NA EKOLOŠKI NAČIN I KORISTI PRINCIPE PASIVNE SOLARNE ENERGIJE SA REKUPERACIJOM TOPLOTE, PA JE STOGA NOMINOVANA ZA NAJBOLJU DRVENU KUĆU U AUSTRIJI.

Title

Dvorište je rešeno kaskadno, a u delovima prelaza sa višeg na niži nivo ima potporne zidove urađene od vidno postavljenog kamena.

Spavaća soba sa dugačkim prozorom koji kao ram slike okviruje pogled na okolnu šumu

Pogled sa galerije na dnevni boravak i na okolnu šumu koja je doprla skoro do same kuće.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda