Alumil Exl1
NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Bitka protiv klimatskih promena jedan je od najvećih izazova današnjice. Zato se, više nego ikada, očekuje i da ekonomija značajno doprinese rešenju. Kada je Miele u pitanju, od 2021. godine pa nadalje, kompanija Gutersloh biće CO2 neutralna na svim svojim lokacijama. To se odnosi na emisije gasova sa efektom staklene bašte koji proizilaze iz sopstvenih proizvodnih procesa, kao i na emisije u proizvodnji električne energije kod dobavljača energije. 

Miele se priključuje ciljevima Pariskog klimatskog sporazuma o ograničavanju globalnog zagrevanja u poređenju sa predindustrijskom erom na jasno ispod 2°C, ili čak i na ispod 1,5 °C. „Kao proizvodna kompanija, potpuno smo svesni svoje odgovornosti u lancima za stvaranje vrednosti, pa smo iz tog razloga sebi postavili ambiciozne, dugoročne ciljeve“, objašnjava izvršni direktor i suvlasnik dr. Markus Miele. Tim povodom, kompanija se u januaru pridružila Inicijativi ciljeva zasnovanih na nauci (SBTi) i obavezala da će težiti smanjenju emisije gasova na osnovu naučnih dokaza. To uključuje dugoročne ciljeve u čitavom lancu stvaranja vrednosti kao što su nabavka sirovina, upotreba proizvoda, faza odlaganja i  transport.

Da bi se postigla neutralnost CO2, potrebno je drastično smanjenje direktnih emisija CO2 u proizvodnim pogonima kao rezultat, na primer, grejanja i potrošnje električne energije i goriva. Cilj je smanjiti emisije CO2 za 50% do 2030. u poređenju sa 2019, odnosno sa 90.000 tona CO2 u 2019, na oko 45.000 tona. Da bi se postigli ovi ciljevi, proizvodnja električne energije pomoću PV (solarnog) sistema će biti masovno povećana tokom narednih godina. U aprilu ove godine, PV instalacija u fabrici Miele koja se prostire na preko 8000 kvadratnih metara u Dongguanu, puštena je u rad i pokriva oko trećinu potreba fabrike za električnom energijom. Samo ovom merom smanjiće se emisije CO2 za više od 1600 tona svake godine. 

Cilj dugoročnog smanjenja otiska CO2

U isto vreme, Miele pretvara celokupnu mrežu za snabdevanje električnom energijom širom sveta u obnovljive izvore energije u iznosu većem od 165.000 MWh godišnje. Proizvedena električna energija dolazi iz snage vetra ili PV solarnih panela starih manje od 10 godina koji nose međunarodno priznatu EKO energetsku oznaku. Svaki generisani MWh sa ovom oznakom povezan je sa dodatnim doprinosom klimatskom fondu koji promoviše širenje obnovljivih izvora energije. Dalji izvor u budućnosti biće dugoročni ugovori o snabdevanju energijom, takozvani Ugovori o kupovini električne energije, prema kojima električna energija dolazi iz obližnjih vetroparkova i PV instalacija.

Pored toga, kompanija namerava da dalje smanji svoju potrošnju energije – kako bi uštedela dodatnih 30 GWh do 2030. godine i održivo poboljšala sopstveni otisak CO2. Miele potencijal za smanjenje emisija vidi, na primer, i u svom voznom parku, gde je moguća ušteda do 30%.

Emisije CO2 koje se ne mogu izbeći u kratkom roku prelaskom na zelenu energiju ili smanjenjem potrošnje, Miele nadoknađuje  projektima kompenzacije visokog kvaliteta. Kompanija podržava upotrebu solarno-termalnih postrojenja u Indiji za snabdevanje ekološki prihvatljivom energijom i smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva. U projektu biogasa u Nepalu, biomasa se koristi kao izvor energije kojom se eliminiše štetna upotreba drveta za ogrev po životnu sredinu. Korišćenje proizvoda kompanije rezultira podrškom agro-šumskom projektu i održivim plantažama kafe u Nikaragvi. Tehnička i finansijska podrška koristi lokalnim poljoprivrednicima tamo u upravljanju njihovim plantažama na ekološki održiv način.

Tu su i projekti pošumljavanja u Ugandi, zemlji koja je izgubila preko 40% svojih šuma tokom proteklih 20 godina, i u američkoj državi Misisipi. Kao tehnološki lider u svojoj grani industrije, Miele takođe podržava promociju inovativnih tehnoloških pristupa smanjenju nivoa CO2 ili odvajanju i izolovanju ugljenika. Na primer, projekat u Austriji i Nemačkoj dobiće podršku za uklanjanje CO2 iz atmosfere i korišćenje  ugljenika za poljoprivrednu upotrebu.

Odlukom da ove godine postigne neutralnost CO2, Miele je dosledan u širenju svoje posvećenosti zaštiti životne sredine i klime koja traje već decenijama. „Održivost je sastavni deo DNK naše kompanije koji potiče iz filozofije naših osnivača pružanjem  poverenja u posebno dugotrajne proizvode“, objašnjava Markus Miele. Ambicioznost i raznolikost ciljeva i mera usmerenih na veću održivost, Miele dokumentuje svake dve godine u svojim sveobuhvatnim izveštajima o održivosti  (www.miele.com/sustainability ).

Kontakt za medije:

Bojana Stanković  
Account Director 

Smart Vision 

Jurija Gagarina 12b/5, Beograd, Srbija

Tel: +381 11 6300 753

GSM: +381 64 124 1952

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: