Search
Close this search box.

MAJICA KOJA MENJA BOJU

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

DIZAJNERSKI STUDIO THE UNSEEN I THE LOST EXPLORER ZAJEDNO SU KREIRALI MAJICU KOJA MENJA BOJU KADA DOĐE U KONTAKT SA ZAGAĐENOM VODOM. MAJICA JE UPRAVO PO NAZIVU OVA DVA STUDIJA I DOBILA IME THE UNSEEN EXPLORER T-SHIRT.

Dizajnirana je da prikaže efekte koje klimatske promene imaju na acidifikaciju okenana, odnosno promenu njegove kiselosti usled ubrzanog topljenja ugljen-dioksida. Ova majica je obložena prirodnim bojama iz crvenog kupusa koje reaguju na zagađenost u vodi tako što menjaju boju u zavisnosti od pH vrednosti.
Ovaj projekat je prvi primer kolaboracije između dva studija od kojih se prvi bavi alhemijom materijala, a drugi izradom organske pamučne odeće. Da bi napravili majicu oni su je prvo potopili u ključalu vodu sa natrijum karbonatom. Ovo dovodi do otvaranja pamučnih vlakana, čime se postiže apsorbovanje prirodnih boja iz kupusa koji je zajedno sa tkaninom potopljen u vodu dajući materijalu plavo-ljubičasti ton.

DIZAJNIRANA JE DA PRIKAŽE EFEKTE KOJE KLIMATSKE PROMENE IMAJU NA ACIDIFIKACIJU OKENANA. OVA MAJICA JE OBLOŽENA PRIRODNIM BOJAMA IZ CRVENOG KUPUSA KOJE REAGUJU NA ZAGAĐENOST U VODI TAKO ŠTO MENJAJU BOJU U ZAVISNOSTI OD NJENE PH VREDNOSTI.

Zbog prirodne reakcije koju boje iz kupusa imaju na pH vrednost vode, majica menja boju u zavisnosti od stanja vode sa kojom dolazi u kontakt. Majica je ljubičaste boje i kao takva ukazuje na najčistiji oblik neutrlne vode. Ukoliko majica stupi u kontakt sa zagađenom vodom njena boja počinje da se menja po skali određivanja pH vrednosti koja ide od alkalno zelene do kiselo crvene.

Ovaj “projekat” govori o upotrebi boje, odeće i materijala ukazujući na nešto mnogo važnije i dublje. Kako stanje životne sredine postaje sve važnije, dizajneri počinju da razvijaju proizvode koji mogu ponuditi rešenja zagađenja, globalnog zagrevanja i održivosti.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana