Search
Close this search box.
congress

LOPIFIT

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

BRUIN BERGMEESTER

OBJEKAT:

BICIKL

LOKACIJA:


PROLEĆE JE ZA LJUBITELJE SPORTA PRAVI TRENUTAK DA IZAĐUU PRIRODU, PA ČAK I ONI KOJI SU NAVIKLI DA VEŽBAJU NA TRACI. SADA MOGU PRVO DA VEŽBAJU  U PRIRODI, A ONDA I DA SE PREVEZU SA JEDNOG MESTA NA DRUGO. REŠENJE JE U BICIKLU KOJI SE POKREĆE HODANJEM I PREDSTAVLJA KOMBINACIJU POKRETNE TRAKE I BICIKLA.

Iako se pronalazak pedala smatra prelomnim momentom u razvoju biciklizma i karakteristika je savremenih bicikala još od kraja 19. veka, Holanđanin Bruin Bergmester napravio je nedavno savremeni bicikl koji ponovo nema pedale, već se pokreće hodanjem po pokretnoj traci. Ideja za Lopifit, prvi ‘hodajući bicikl’, nastala je dok je Bergemester vežbao na pokretnoj traci u svojoj garaži. Shvatio je da bi bilo mnogo zabavnije da vežba napolju i uživa u prirodi, a da istovremeno sebi obezbedi prevoz sa jednog mesta na drugo. S obzirom da na poslu provodi mnogo vremena u sedećem položaju, bicikl nije dolazio u obzir. Godinama je radio na osmišljavanju pokretne trake na točkovima, vikendom i u večernjim satima je u svojoj dnevoj sobi pravio prototip, a kao rezultat nastao je Lopifit, električni hodajući bicikl.

Zahvaljujući električnom motoru, korišćenje Lopifita ne zahteva više napora od obične šetnje u parku. U kombinaciji sa zupčanikom omogućava da se postigne brzina standardnih bicikala, a podjednako dobro funkcioniše i na uzbrdici. Osim što čuva životnu sredinu, ovo prevozno sredstvo dodatno predstavlja zabavan i zdrav način vežbanja, a uz to i štedi vreme. Funkcioniše tako što vozač stane na traku i hoda, senzori registruju pokret i aktiviraju motor umotan u čelični ram, koji se onda pokreće. Gasi se pritiskom na kočnicu. Pogodan je za sve uzraste, sve dužine nogu, i sve fizičke uslove. Autor je razmišljao i o bezbednosti vozača. Bicikl je opremljen LED osvetljenjem napred i pozadi, pa se može voziti i po mraku. Dugačak je  2,3m i ima čak i prostor za prtljag, tako da je zgodan ne samo za vožnju po gradu, već i za prevoz do posla ili fakulteta. //ek Tijana Janković Više u EKO KUĆI No19

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grafike iz prošlih era i estetika pedesetih
Grand Palais Ephemere
Casa Rio