LETNJIKOVAC

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

CADAVAL & SOLÀ-MORALES

OBJEKAT:

LETNJIKOVAC

LOKACIJA:

TEPOZTLAN, MEKSIKO

POVRŠINA:

250 m2

FOTOGRAFIJE:

DIEGO BERRUECOS, SANDRA PEREZNIETO

FORMA LETNJIKOVCA PODSEĆA NA LEVAK, ŠTO BI SE SIMBOLIČKI MOGLO TUMAČITI KAO ALEGORIJA „ULAZA“ ODNOSNO „PRETAKANJA“ JEDNOG OBLIKA PROSTORA U DRUGI, PRI ČEMU JE SAM LEVAK ZAPRAVO JEDAN NOVI, TREĆI – MEĐUPROSTOR. PROJEKAT U SVOJOJ SUŠTINI ODRAŽAVA IDEALNU RAVNOTEŽU IZMEĐU PRIRODNOG I STVORENOG, ODNOSNO ZATEČENOG I GRAĐENOG AMBIJENTA. IGRA DUALITETA PRISUTNA JE KAO NEPRESUŠNA INSPIRACIJA PODUHVATA.

Projekat se zasniva na tri odvojene funkcionalne jedinice. Svaka od njih namenjena je osnovnim čovekovim aktivnostima i definisana vrlo jasnom i jednostavnom arhitektonskom “kutijom”Č prva sadrži otvoreni barsa malom kuhinjom, a sa spoljašnje strane priključeni su toalet i svlačionica; druga je predviđena za dečju igru, ali se takođe može koristiti i kao soba za čitanje kada temperatura tokom noći padne; treća, čija je površina najveća, predstavlja prostor za dnevni boravak – ograđeni, miran i udoban prostor za razgovor, druženje, gledanje televizije i sl. Međutim, želja da se ova tri prostora međusobno povežu izrodila je glavnu osobenost projekta – tokom daljeg razvoja procesa projektovanja, inače zasnovanog na vrlo jednostavnom i logičnom geomterijskom rešenju, prostor je postao sliven, u najprisnijoj vezi sa prirodom, ali i zaštićen od njenih čudi.

Sam projekat odražava ideju prožimanja enterijera i eksterijera, pa čak i više od toga – on ima za cilj stvaranje svojevrsnog središnjeg prostora, „oživotvorenog praga“, koji zapravo postaje glavni prostor objekta. Granica između „spolja“ i „unutra“ nestaje, i na taj način se stvara nov i jedinstven arhitektonski entitet.

Forma objekta u celini podseća na levak, što bi se simbolički moglo tumačiti kao alegorija “ulaza” odnosno “pretakanja” jednog oblika prostora u drugi, pri čemu je sam levak zapravo jedan novi, treći – međuprostor. // ek MARE JANAKOVA GRUJIĆ- Više u EKO KUĆI No08

Dnevni boravak sa kaminom  i improvizovanim ležajem.

LETNJIKOVAC JE U PRAVOM SMISLU AUTENTIČAN ISEČAK PRIRODE, SMEŠTEN MEĐU ŽIVIM STABLIMA DRVEĆA IZMEĐU KOJIH SU POSTAVLJENI VISEĆI KREVETI OD KANAPA NAMENJENI DNEVNOM ODMORU.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: