KUĆE OKUPANE U BELO

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

PEREIRA MIGUEL ARQUITECTOS, LDA

OBJEKAT:

KOMPLEKS ZA RURALNI TURIZAM

LOKACIJA:

ARRAIOLOS, PORTUGALIJA

POVRŠINA:

330 m2

FOTOGRAFIJE:

FG + SG ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHY, RUTE RAPOSO

KOMPLEKS OD TRI STARE RAZRUŠENE KUĆE KOJE SU NEKADA SLUŽILE KAO VODENICE, OŽIVLJEN JE I PRETVOREN U STECIŠTE LJUBITELJA RURALNOG TURIZMA. PRI SVEMU TOME NASTOJALO SE DA SE NAJVERNIJE OČUVA AUTENTIČNOST, DUH TRADICIJE I GENIUS LOCI. DAŠAK SAVREMENOSTI DAT JE JEDINO KROZ IZBOR PALETE MOBILIJARA I PERFEKCIONIZAM U OBRADI ENTERIJERA. SUSRET STAROG I KONZERVIRANOG SA NOVIM I SAVREMENIM NAVODI KORISNIKE NA RAZMIŠLJANJE O SOPSTVENOM IDENTITETU.

Na krajnje zanimljiv poduhvat odvažio se mladi lisabonski bračni par kupivši jednu malu parcelu sa tri ruševna objekta, smeštenu usred živopisne portugalske regije Alentejo. Imanje je nosilo naziv Moinho do Barroco (Vodenica Baroko), što govori o njegovoj ranijoj, viševekovnoj nameni. Lokacija je vrlo interesantna. Osim što je izuzetno bajkolike konfiguracije i smeštena usred impresivnog pejzaža, odlikuje se time što je prilično zabačena i dostupna samo leti – nema asfaltnog puta, a tokom zime reka toliko nabuja da plavi prilaz. Sve je ovo doprinelo tome da  izazov prilikom izbora lokacije i ideje za njeno iskorišćenje bude još veći.


Od samog početka, vlasništvo ove lokacije nametnulo je investitorima naporno raščišćavanje terena, ali je sa druge strane omogućilo i uzbudljivo istraživanje mesta i konstruktivno maštanje o daljnjim smernicama njihovog poduhvata. Vrlo brzo je postalo jasno da novi vlasnici žele da se kreću u smeru što brižljivijeg očuvanja autentičnosti kompleksa, i to tako što će pomoći starim zgradama da ožive i povrate izgubljenu namenu i lepotu. Stručnog partnera i istomišljenika pronašli su u arhitektima studija „Pereira Miguel“ iz Lisabona. Tako je nastao današnji kompleks Casas Caiadas, što u prevodu znači Kuće okrečene u belo.


Casas Caiadas danas predstavlja stecište ruralnog turizma nadomak grada Araiolos, severno od Evora. Turistički kompleks je predviđen je za smeštaj porodice ili grupe od maksimalno osam osoba. Sastoji se od tri nezavisna objekta, koji su u potpunosti restaurirani od nekadašnjih starih vodenica. Alenteja je regija poznata po svekolikim prirodnim lepotama, impresivnim megalitnim stenama, po bogatim vodenim tokovima i bujnom zelenom pejzažu tokom većeg dela godine. Po opštem duhu koji ga karakteriše, ovaj kompleks predstavlja idealno mesto za odmor.  U neposrednoj blizini protiče bučni potok čiji se tok probija između kamenja, tu je i stari maslinjak, a prostor oko velikog modernog bazena nalikuje prirodnoj plaži.


Najveći objekat u kompleksu namenjen je pripremanju hrane i obedovanju i predstavlja mesto ujedinjavanja i okupljanja korisnika. Sastoji se od velike dnevne sobe širom otvorene prema spoljašnjosti, kuhinje, trpezarije i kupatila. Drugi i treći objekat predviđeni su za spavanje i odmor. Unutrašnju obradu karakterišu tradicionalno grubo obrađeni zidovi i krovna konstrukcija u beloj boji, koji su u kontrastu sa zaglađenim betonskim podovima. Enterijer je lokalno obeležen, obogaćen i potenciran elementima karakterističnim za tradicionalnu arhitekturu ovog podneblja.//ek MARE JANAKOVA GRUJIĆ – Više u EKO KUĆI No20
Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: