Search
Close this search box.
congress

KUĆA U PATAGONIJI

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

ALRIC GALINDEZ ARQUITECTOS

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

SAN CARLOS DE BARILOCHE, ARGENTINA

POVRŠINA:

476 m2

FOTOGRAFIJE:

ALRIC GALINDEZ, ALBANO GARCIA

“MD HOUSE” PREDSTAVLJA PROSTRAN STAMBENI OBJEKAT SAGRAĐEN U NETAKNUTOJ PRIRODI, UZ PRIMENU SISTEMA PAMETNOG FUNKCIONALNOG DETERMINISANJA KOJE SE DIREKTNO I ISKRENO ODRAZILO NA FORMU OBJEKTA. ON ISTOVREMENO UNAPREĐUJE I OBOGAĆUJE SVOJ DIVLJI PRIRODNI AMBIJENT, KOLIKO I POZIVA NA NJEGOVO UPOKORAVANJE I NASELJAVANJE.

Objekat se nalazi u predelu Patagonije u Argentini. Patagonija, živopisna ravnica smeštena istočno od Anda, predstavljala je, zahvaljujući svojim geografsko-geološkom karakteristikama, vrlo kompleksno polazište u procesu projektovanja autorskog arhitektonskog tria ALRIC-GALINDEZ-LLOVERAS. Za neposrednu lokacija objekta izabrana je padina sa vizurama prema jezeru Gutierez, lokalnoj Katedrali i planinama Oto. Bogate vizure, ali i potpuno nenaseljeni teren u netaknutoj prirodi, navode na duboko razmišljanje o odnosima između objekta i ambijenta, ali i zapitanost o načinu i kvalitetu života pojedinca u tom prostranom domu. Sami autori izjasnili su se da su tokom postavljanja fundamentalne koncepcije projekta tragali za objektom u kome je ljudsko bivstvovanje manifestovano apstraktnom geometrijom, koja bi na svojevrstan način unapredila prirodu oko sebe.


Dihotomija osnovne zamisli projekta, zasnovanog sa jedne strane na kontrastiranju i gotovo negiranju okolnog pejzaža, a sa druge na nadogradnji i unapređivanju istog, predstavljala je lajt-motiv odnosno putokaz tokom projektovanja, i svaki autorski potez i postupak mogu se objasniti i protumačiti preko ovog aksioma.


Kuća je podeljena na nezavisne volumene koji su povezani zatvorenim  prostorima najneposrednije izloženih prirodi. Tih volumena ima pet, i svaki od njih definisan je jednom funkcijom kuće koja je od vitalne važnosti za čoveka. Prostorne jedinice između ovih volumena predstavljaju fluidne staklene kubuse sa funkcijama stepeništa, hodnika, predsoblja, „toplih mostova“. Tako, pristup u bilo koju funkcionalnu jedinicu kuće podrazumeva prisan kontakt sa prirodom – nebom, svetlošću, vegetacijom i samim prirodno zatečenim tlom. Momenat potpune izloženosti prema okolini biva već u sledećem trenu smenjen osećajem pronalaska spasa, utočišta u samoj kući. Pojedinac istovremeno postoji i kao deo okruženja, i kao njegov posmatrač kroz ram prozora.


Dominantan materijal eksterijera je drvo, obrađeno tako da odoleva vremenskim uslovima. Prirodni materijal i način obrade ne odskaču vidno od modela koji se već vekovima koristi u ovoj graditeljskoj temi. Međutim, tamno braon, gotovo crna boja završne obrade fasadnog drveta, jasno izdvaja objekat iz njegovog ambijenta.


BOGATE VIZURE, ALI I POTPUNO NENASELJENI TEREN U NETAKNUTOJ PRIRODI, NAVODE NA DUBOKO RAZMIŠLJANJE O ODNOSIMA IZMEŽU OBJEKTA I AMBIJENTA ALI I NA ZAPITANOST O NAČINU I KVALITETU ŽIVOTA POJEDINCA U TOM PROSTRANOM DOMU.


Purizam i minimalizam unutrašnjeg prostora postavili su se kao jedina logična rešenja u koncepciji enterijera. U ovom domu čovek ima SVE, ali ukoliko bismo to izrazili kroz brojčano stanje mobilijara, opreme, upotrebljene materijale, količinu enterijerske obrade, činjenice nas ne bi odvele dalje od najminimalnijeg mogućeg modela enterijerskog opremanja i uređenja.//
ek MARE JANAKOVA GRUJIĆ – Više u EKO KUĆI No15


Geometrijska dispozicija objekta jednim delom kompozicionih elemenata oštro prkosi konstituciji terena, dok ga drugim pokorno prati.

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/arhisola/public_html/eko/novo/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 113

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda