KUĆA SA ZELENIM KROVOM

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

BERCY CHEN STUDIO

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

AUSTIN, TEXAS, SAD

POVRŠINA:

130 m2

FOTOGRAFIJE:

PAUL BARDAGJY

KUĆA IZGRAĐENA U DUHU STARIH INDIJANSKIH NASEOBINA, NEPRIMETNA U PROSTORU,  ČIJA SE JEDINSTVENOST OGLEDA U RAZNOLIKOSTI BILJAKA, PTICA I LEPTIROVA KOJI NASELJAVAJU NJEN KROV. JEDAN OD RETKIH PRIMERA KADA PRIRODA ODREĐUJE LEPOTU KUĆE, A  ARHITEKTURA PADA U DRUGI PLAN.

Kuća Edželend smeštena je na prostoru rekultivisanog industrijskog zemljišta u Teksasu i svojim oblikom i karakteristikama podržava obnavljanje prirode, sjedinjavajući se sa njom u potpunosti. Projekat za kuću radio je studio Bercy Chen Architecture iz Teksasa, čija je zamisao bila da naprave modernu kopiju domorodačkih ukopanih kuća (The Native American Pit House). Ovakve kuće nekada su gradila stara indijanska plemena koja su naseljavala severne delove današnje Kanade i SAD-a, gde je klima hladnija, i gde je bilo neophodno prilagoditi način gradnje tako da se omogući očuvanje toplote tokom zime. Edželend kuća ukopana je u tlo do dubine od 2 m, i koristi masu Zemlje kao izolator, da bi leti ostala prijatno hladna, a zimi topla.

Kuća je podeljena na dva dela, u vidu dva odvojena paviljona. U jednom su  smeštene spavaće sobe, dok se u drugom nalazi dnevni boravak. Da bi se iz jednog dela prešlo u drugi, neophodno je izaći napolje, tako da su ukućani uvek u interakciji sa okolnim prostorom.

Dizajn enterijera urađen je u savremenom minimalističkom stilu, u kojem preovlađuje jednostavan nameštaj svetlih boja, čineći da prostor izgleda veći nego što zapravo jeste. Pošto je kuća ukopana, postavljeni su veliki stakleni prozori i zidovi, kako bi prijem dnevne svetlosti bio što bolji.  Da bi se smanjili toplotni gubici, korišćeno  je isključivo termo-izolaciono staklo. //ek ALEKSANDRA RADINOVIĆ Više u EKO KUĆI No08

DIZAJN ENTERIJERA URAĐEN JE U SAVREMENOM MINIMALISTIČKOM STILU, U KOJEM PROVLAĐUJE JEDNOSTAVAN NAMEŠTAJ SVETLIH BOJA, ČINEĆI DA PROSTOR IZGLEDA VEĆI NEGO ŠTO ZAPRAVO JESTE.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: