KUĆA SA ŠARMOM DETINJSTVA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

JEAN VERVILLE ARCHITECTE

OBJEKAT:

JEDNOPORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

QUEBEC, KANADA

POVRŠINA:

176 m2

FOTOGRAFIJE:

MAXIME BROUILLET

SMEŠTENA USRED ŠUME U NESTVARNOM I NETAKNUTOM PEJZAŽU, FA HOUSE DOKAZUJE DA JE MOGUĆE POSEGNUTI PREKO AMBISA NEUTRALNOSTI I BEZLIČNOSTI I KREIRATI PROSTOR KOJI OŽIVLJAVA USPOMENE IZ DETINJSTVA ALI NE KONZERVIRA PROŠLOST KOJA SPUTAVA, VEĆ UVODI AKTUELNE ARHITEKTONSKE DIMENZIJE I INTERPRETIRA ARHITEKTURU SA  SVIM SVOJIM PROTIVREČNOSTIMA BANALNOG I JEDINSTVENOG, JEDNOSTAVNOG I SLOŽENOG.

Svi smo, makar jednom, doživeli osećaj susreta sa nekim mestom, predmetom ili delićem životne sredine koji nas je suočio s proticanjem vremena. Da zaustavimo vreme- to ne možemo, ali da zadržimo delić detinjstva u prostoru – to je uradio Jean Verville, autor ovog objekta. Kuća Fa u Kvebeku je mali objekat sa velikom idejom koja u sebi akumulira svu moć i energiju arhitekture i time pokreće ceo niz socijalnih, kulturnih i društvenih pitanja, a i sam prostor.

SANJARSKI KONCEPT DETINJSTVA
Izgrađena od arhetipske figure kuće, dvostruka trouglasta prizma savršeno ilustruje detinjstvo  koje kao ideja karakteriše celokupan razvoj ovog projekta. Koncept forme sagledava se kroz interpretaciju dečijeg crteža kuće- četiri zida i kos krov kao osnovni elementi, ali ih je  arhitekta u ovom slučaju umnožio i kombinovao u neobičnim odnosima. Ceo volumen deli se na dva dela različite visine i međusobnih proporcija zidova i krova. Koristeći se kontrastima neprozirnog i transparentnog, tamnog i svetlog, Jean Verville stvara grafički sklop koji se poput dva velika četinara uzdiže u privatnosti šume pojačavajući sanjarski aspekt ovog arhitektonskog poduhvata.

Parceli se pristupa sa jedne od podužnih strana gde je razlika između dvaju polovina objekta posebno jasna i naglašena. Topografija diktira zanimljivu situaciju ulaska : sa leve strane pozicionirano je stepenište koje vodi do nivoa prizemlja gde se spaja sa platformom koja se prostire paralelno sa fasadom. Nad ovom platformom nadvija se krov višeg dela objekata, koji u vidu ogromne konzole štiti prostor ispod sebe i doprinosi komforu korisnika . Platforma je važan element u dizajnu ove kuće jer predstavlja simbolicnu a i stvarnu vezu između netaknute prirode i izgrađenog prostora. Velike staklene površine sa crnim ramovima dematerijalizuju granicu objekta i pejzaža, te zajedno sa platformom uvode korisnika u svet istovremeno sukobljenog i nedeljivog- mesta i arhitekture, omogucavajući pejzažu da unese delić magije u sami objekat.

Oživljavanje uspomena u arhitekturi mogli bismo lako da povežemo sa recikliranjem materijala, ali u ovom slučaju je sasvim drugačije. Materijali su prirodni i topli , ali novi , pa objekat priča svoju priču originalnim , savremenim jezikom i pušta svakog korisnika da ugrabi deo tog prostora, da čuje deo priče i u sebi oživi ono nezaboravno na samo sebi svojstven način. Svojim konceptom on uspeva da oživi i sasvim prozaične aktivnosti i uzidgne ih do nivoa neočekivanog i uzbudljivog. Problemi specificnosti i samoostvarenja transponuju se na iskustvo modernog zivota u sadejstvu sa okolinom čija slojevitost postaje materijal za oblikovanje nove prostornosti.

IGRA KONTRASTA
Kompleksnost razmisljanja i slojeva značenja ogleda se u svakom deliću objekta, velika je i složena i pravo je umeće svesti je na jednostavnost kojoj se na kraju divimo, koja ide iznad sebe kako bi dotakla ljudske emocije i koja baca sa sebe lance očekivanog. Mišljenja da forma svoju lepotu pronalazi u stepenu korisnosti koji izražava i jedinstvu svojih delova, autor kreira prostor koji u sebi nosi sirovost.// ek VESNA RAVIĆ – Više u EKO KUĆI No27

Izgrađena od arhetipske figure kuće, dvostruka trouglasta prizma savršeno ilustruje detinjstvo.

Materijali su prirodni i topli.

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/arhisola/public_html/eko/novo/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 113

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: