Search
Close this search box.
congress

KUĆA OD ECO-SANDWICH PANELA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

PROF. LJUBOMIR MIŠČEVIĆ, DIPL.ING.ARH.

OBJEKAT:

VIŠEPORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

KOPRIVNICA, HRVATSKA

POVRŠINA:

393.9 m2

FOTOGRAFIJE:

MARKO MIHALJEVIĆ MARK MIŠČEVIĆ

ODRŽIVOST ODAVNO NIJE SAMO PITANJE EKOLOGIJE I ZAŠTITE PRIRODE. POSTALA JE I ZNAČAJAN  FAKTOR SOCIJALNOG PLANIRANJA I DELOVANJA. U SPREZI SA NAUKOM I DRUŠTVENOM INICIJATIVOM, OBLAST ODRŽIVE GRADNJE STVARA NOVA REŠENJA ZA MASOVNU UPOTREBU, ČIME SE DELUJE NE SAMO NA RAZVOJ STRUKE I NOVIH TEHNOLOGIJA, VEĆ I NA RAZVOJ GRADOVA I SVESTI  GRAĐANA.

U hrvatskom gradu Koprivnici, nakon prve inovativne Zelene javne nabavke koju je sprovela Agencija za društveno podsticajnu stanogradnju, započela je realizacija projekta ECO-SANDWICH®. Radi se o naselju od 12 višeporodičnih kuća koje će biti sagrađene upotrebom novog tipa prefabrikovanih fasadnih panela koji nose naziv upravo ECO-SANDWICH®.
Ovaj fasadni panel nastao je kao rezultat saradnje Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu i industrije. Panel je ventilisan, a srž njegove inovativnosti leži u upotrebi recikliranih materijala kao zamene za prirodni agregat. Velika količina građevinskog otpada odlaže se na deponije, a njegovom reciklažom mogu se dobiti novi sastavni delovi spremni za dalju upotrebu. U ovom slučaju  toplotna provodljivost  betona sa opekom kao agregatom za 45% je niža u odnosu na toplotnu provodljivost betona sa prirodnim agregatom. Konstruktivni sloj panela (12cm) proizvodi se od recikliranog betona i agregata, a fasadni sloj (6cm) od betona sa recikliranom opekom i može se bojiti po želji. Fasadni sloj od termoizolacije od mineralne vune debljine 20cm razdvaja ventilisani sloj od 4cm.

Jedan od slojeva panela ECO-SANDWICH® je i termoizolacija debljine 20cm, od mineralne vune proizvedene inovativnom tehnologijom Ecose®, takođe od recikliranih materijala i bez upotrebe štetnih materija kao što su butan, formaldehid, pentan, fenol ili akril. Sama kuća osmišljena je kao pasivni solarni objekat sa tri stana, od kojih svaki ima svoj vrt, kao i priključak na gradsku elektro i vodovodnu mrežu. Severna fasada sadrži minimalne, uzane otvore kako bi unutrašnjost zaštitila od gubitka energije, dok je južni deo kuće velikim prozorima, terasama i lođama otvoren ka spoljašnjosti radi maksimalnog iskorišćenja sunčeve energije.// ek JELENA BLAGOJEVIĆ – Više u EKO KUĆI No16

KONSTRUKTIVNI SLOJ PANELA (12CM) PROIZVODI SE OD RECIKLIRANOG BETONA I AGREGATA, A FASADNI SLOJ (6CM) OD BETONA SA RECIKLIRANOM OPEKOM I MOŽE SE BOJITI PO ŽELJI. FASADNI SLOJ OD TERMOIZOLACIJE OD MINERALNE VUNE DEBLJINE 20CM RAZDVAJA VENTILISANI SLOJ OD 4CM.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Arhitektura u stomatologiji: dr Dragana Čakan
Arhitektonski simpozij ORIS DAY