Search
Close this search box.
congress

KUĆA DRAGULJ

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

PATRICK TIGHE

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

MALIBU, KALIFORNIJA, SAD

POVRŠINA:

204 m2

FOTOGRAFIJE:

ART GRAY PHOTOGRAPHY, BRAN ARIFIN PHOTOGRAPHY

KUĆA DIZAJNIRANA POPUT DRAGULJA, KOJA U SEBI SKRIVA VELIKU KOLEKCIJU SAVREMENIH UMETNIČKIH DELA, DOBITNIK JE NAGRADE ČASOPISA “KALIFORNIJSKA KUĆA + DIZAJN” ZA NAJBOLJI ARHITEKTONSKI  DIZAJN  MALE  PORODIČNE  KUĆE  ZA  2015. GODINU.

Vlasnici kuće, veliki ljubitelji i kolekcionari savemene umetnosti, poželeli su da svom domu udahnu novu snagu i osveže njegovu lepotu. Rekonstrukcije su uvek veliki izazov. Unaprediti funkciju, konstrukciju i izgled jednog objekta, kao i njegov uticaj na okolinu, ostvariti vizije budućnosti u sadašnjosti, izazov je i dokaz umeća pravih umetnika. Tradicionalna kalifornijska kuća rekonstrukcijom je pretvorena u visoko tehnološku, modernu i održivu porodičnu kuću koja ispunjava sve zahteve za 21. vek. Pokrenuti delovi fasade imitiraju ivice dragulja, po čemu je ova kuća i dobila nadimak dragulj Monte Karpa. Sam prilaz objektu i neobična ulazna vrata nagoveštavaju da se iza zidova nalazi specifičan enterijer u posebnoj funkciji, a umetničke skulpture postavljene pored ulaza u garažu i na terasu, govore da su vlasnici ljubitelji savremene umetnosti.
Ulazna vrata velike visine urađena su u ramu od čeličnih kutija sa prozirnim staklom kao ispunom, u stilu 21. veka i potpuno neočekivano, trapezoidnog su oblika sa klatnim otvaranjem uz pomoć hidraulike i zatvaranjem uz pomoć magnetne brave.


U trenucima kada se želi veći stepen intimnosti ili zaštita od sunca, sa unutrašnje strane lako se može navući klizni panel urađen od perforiranog lima sa laserski sečenom unikatnom šarom različite prozirnosti. Kada nije navučen preko ulaznih vrata, klizni panel je apsolutno nevidljiv u niši pored vrata, a na njegovo postojanje ukazuju jedino podna i zidna klizna šina. Ulazni deo se proteže kroz dve etaže i ima dosta niša koje su ispunjene umetničkim slikama i skulpturama. Celokupna rasveta je raspoređena tako da naglasi umetnička dela u prostoru i da u kombinaciji sa dnevnim svetlom proizvede osećaj lakoće, otvorenosti prostora i pozitivne energije.


Površine zidova i geometrija otvora za vrata i prozore su zakošeni u više pravaca, što naglašava celu priču oko jednostavne, ali efektne ideje o rekonstrukcije ove kuće, tj. pretvaranja jedne klasične kuće sa dvovodnim krovom u geometrijski dragulj. Sa desne strane su konzolne stepenice koje vode na prvi sprat, a onda se iznenada pojavljuje i skulptura u ljudskom obličju koja lebdi u prostoru diskretno fiksirana na zid, dajući utisak prisustva čuvara celog mesta.


TRADICIONALNA KALIFORNIJSKA KUĆA. REKONSTRUKCIJOM JE PRETVORENA U VISOKO TEHNOLOŠKU, MODERNU I ODRŽIVU PORODIČNU KUĆU KOJA ISPUNJAVA SVE ZAHTEVE ZA 21. VEK. REKONSTRUKCIJE SU UVEK VELIKI IZAZOV. UNAPREDITI FUNKCIJU, KONSTRUKCIJU I IZGLED JEDNOG OBJEKTA, KAO I NJEGOV UTICAJ NA OKOLINU, OSTVARITI VIZIJE BUDUĆNOSTI U SADAŠNJOSTI, PREDSTAVLJA UMEĆE PRAVIH UMETNIKA.


Same stepenice bele boje su skoro nevidljive, jer je okolni prostor u potpunosti beo. Gazišta stepeništa su urađena od perforiranog lima laserski sečenog po unikatnoj šari za svako gazište različito, što zajedno sa prozorom u krovu i okolnom rasvetom, bez obzira na doba dana ili količinu spoljnog svetla, uvek daje posebne efekte svetlosti i senki u celom enterijeru.// ekLJILJANA RADOJČIĆ – Više u EKO KUĆI No16Biblioteka se istiće bogatom kolekcijom umetničkih knjiga, skulptura  i slika, a poseban ugođaj tokom boravka u njoj daje krovni prozor.Prostor je projektovan sa idejom da se u njemu na najbolji način prikaže velika kolekcija savremenih umetničkih dela i pruži posebno uživanje u njihovom posmatranju.
Iz kupatila na spratu, dok se tuširate imate zadovoljstvo da gledate istovremeno pejzaš brda i okeana.


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks