Search
Close this search box.
congress

KUĆA CANOPEA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

TEAM RHÔNE ALPES, ÉCOLE NATIONALE SUPÉRIEURE D’ARCHITECTURE DE GRENOBLE

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

MADRID, ŠPANIJA

POVRŠINA:

196 m2

FOTOGRAFIJE:

SOLAR DECATHLON EUROPE 2012

TIM RHONE-ALPES PREDSTAVLJA PROJEKAT CANOPEA KAO ODGOVOR NA AKTUELNI PROBLEM VELIKE GUSTINE NASELJENOSTI U GRADOVIMA ALPSKOG KORIDORA I SKUPOG ZEMLJIŠTA ZA GRADNJU, KOGA JE SVE MANJE.

Planine i reke u ovoj regiji ograničavaju građevinski prostor u gradovima, što je tim uzeo kao ideju vodilju za svoj projekat. Stanovnici regije žele privatnost, iako ne mogu izbegnu okruženje visokih zgrada. Žele takođe da smanje troškove gradnje i održavanja svojih domova. Tim je izašao na takmičenje sa konceptom nanotornja. To je manji toranj komponovan od individualnih kuća naslaganih jedna povrh druge. Na gornjem spratu je zajednička perionica veša, letnja kuhinja i prostor za odmor koji koriste svi ukućani. Zajedničko stepenište i lift opslužuju po tri ovakva tornja koja su pozicionirana u pogodnoj konfiguraciji, a spajaju ih i hodnici. Na ovaj način, ljudima je omogućeno da uživaju u privatnosti svoje kuće, ali istovremeno i u dobrobitima života u gradskoj zajednici.

Svaka kuća je organizovana oko tri boksa u kojima su smešteni: tehničko jezgro (oprema za grejanje, hlađenje i ventilaciju, kupatilo i kuhinja), glavna spavaća soba i višenamenska soba koja može poslužiti kao soba za gledanje televizije, biblioteka, kancelarija ili još jedna spavaća soba. Između ovih boksova, otvoreni prostor za dnevni boravak nudi protočnost. Unutrašnjost može da zađe u spoljašnji prostor i da pripoji terasu.

STAKLENI SEGMENTI FASADE ŠTITE OD HLADNOĆE, VETRA I KIŠE I OMOGUĆAVA IM SE ZAHVAT SUNČEVOG ZRAČENJA. ZGRADA DIŠE U RITMU SMENE GODIŠNJIH DOBA.

Nanotornjevi su integrisani u urbani ekosistem. Energija i informacije cirkulišu pametnim mrežama da bi se postigla optimalna ravnoteža između proizvodnje i potrošnje energije i uskladilo grejanje i hlađenje. Tim promoviše ovakvu teritorijalnu strategiju da bi se omogućio razvoj održivih gradova, i to prvenstveno kroz racionalizaciju prostornih potreba njihovih stanovnika i jačanje društvenih veza kroz deljenje dobara koja se tiču stanovanja. //ek-Više u EKO KUĆI No06

Modularno rešenje sprata omogućava njegovo postavljanje na objekte različite spratnosti

U kuhinji su ugrađeni aparati visoke energetske efikasnosti

Enterijer objekta je opremljen multifunkcionalnim elementima

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda