Koliko brzo se Titan udaljava od Saturna?

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Istraživački tim na čelu sa Valerijem Lejnijem iz Pariske opservatorije, uočili su da se Saturnov satelit Titan udaljava od svoje planete domaćina, što je oko 100 puta brže nego što se ranije predviđalo.

Istraživački tim na čelu sa Valerijem Lejnijem iz Pariske opservatorije, uočili su da se Saturnov satelit Titan udaljava od svoje planete domaćina brzinom od 11 centimetara godišnje. To je oko 100 puta brže nego što se predviđalo u prethodnim studijama.

“U većini ranijih radova predviđalo se da će se sateliti poput Titana ili Jupiterovog meseca Kalista formirati na orbitalnoj udaljenosti slično onoj gde ih sada vidimo. Međutim, sada znamo da se Saturnov lunarni sistem i, eventualno, njegovi prstenovi formirao i razvijao dinamičnije nego što se prethodno mislilo“, kaže Džim Fuler, koautor studije sa Kalifornijskog tehnološkog instituta.

Činjenica da se Titan polako udaljava od svoje planete nije neobična pojava. To se događa s većinom satelita, uključujući Mesec – zbog procesa koji se naziva plimno ubrzanje. Gravitacija satelita izaziva plimne pojave na planeti domaćinu, a pošto se planeta okreće oko svoje ose, materija podignuta plimom pomiče se u odnosu na satelit, delujući na njega gravitacijski. U slučaju Meseca to dovodi do činjenice da se brzina njegovog kretanja postepeno usporava, a orbita postaje veća. Prema naučnicima, Zemljin satelit se udaljava od naše planete brzinom od 3,82 centimetra godišnje.

Slična interakcija se odvija između Titana i Saturna, ali su naučnici verovali da efekt u ovom slučaju nije toliko izražen zbog strukture Saturna, koja stvara manje trenja od okeana i čvrstih površina Zemlje.

Lejni i njegove kolege koristili su dve metode za utvrđivanje promene položaja Titana u odnosu na Saturn tokom vremena. U prvom slučaju naučnici su se oslanjali na podatke dobijene od Kasinija, koji je merio položaj Titana u odnosu na pozadinske zvezde. Ti podaci su dodati istorijskim zapažanjima iz 1886. godine.

Druga metoda je bila radiometrija. Kasini je od 2006. do 2016. deset puta prilazio Titanu iz snimao ga iz neposredne blizine. Naučnici su tada procenili promenu brzine svemirske letelice pod gravitacijskim uticajem Titana.

“Koristeći dva potpuno nezavisna skupa podataka – astrometrijsku i radiometrijsku – i dve različite metode analize, dobili smo rezultate koji su u potpunosti konzistentni”, kaže Valeri Lejni.

Još 2016. godine Fuler je sugerisao da mehanizam primećen u binarnim zvezdama nazvan rezonantno blokiranje može biti odgovoran za bržu migraciju Saturnovih satelita. Istraživač je napomenuo da gravitaciona sila satelita uzrokuje osciliranje središnje planete s određenom frekvencijom. Velika amplituda oscilacija dovodi do gubitka više energije, što zauzvrat uzrokuje da se satelit odmiče od planete većom brzinom.

Izvor: National Geographic Srbija

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Portugal postavlja standarde: Rekordna proizvodnja zelene energije
‘Odmor bašibozuka’ Paje Jovanovića biće izložen za javnost
Džejmi Oliver otvara restoran u Beogradu