Search
Close this search box.
congress

KAKO. KO

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

DESIGN STUDIO


Ko i šta je KAKO.KO ?

KAKO.KO je dizajn studio, tim kreativaca koje odlikuje osobeni stil i sposobnost analize postojećih, kao i stvaranje novih odnosa između čoveka i njegove okoline. KAKO.KO dizajn studio je 2004. godinepokrenula Vesna Pejović (MA dizajna nameštaja – Univerzitet umetnosti i dizajna, Helsinki, Finska; d.i.a. unutrašnje arhitekture i dizajna nameštaja – Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd) kojoj se tri godine kasnije pridružuje Jelena Milojević (d.i.a. unutrašnje arhitekture i dizajna nameštaja – Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd). Studio je najpoznatiji po svom dizajnu nameštaja I enterijera, ali je jednako uspešan i u konceptualnim postavkama izložbi I kulturnih dešavanja. KAKO.KO je inicijator kulturne manifestacije KRUG DV OJKE, udruženja SADA (serbian art and design association), balkantrip® izložbe i ovlašćeni organizator Pecha Kucha Night, Beograd, internacionalnog foruma kreativne misli. Eto, tako počinju naše reference, a onda se ređa šarenilo projekata.


Čemu težite? Opišite napredak u svom radu, od prvog susreta sa dizajnom do danas.

V: Volim da mislim da su godine rada donele neku vrstu zrelosti koja omogućava kontrolisani gubitak vremenai usredsređenije rešavanje zadataka, bez grča, a sa određenom dozom nervoze koja me čini budnom i svesno zanesenom. I mislim da vremenom sve više i više radim po devizi koju sam pre jedno deset godina smislila, da ono što stvaram treba da korisnika uveseli i nasmeje, i da je to osnovno. Ne bih sada o reciklaži, održivom dizajnu, ekonomskoj opravdanosti i sličnom jer mislim da se to prosto podrazumeva ako ste iole svesni i savesni, tj. profesionalni dizajner. Ili možda grešim? J: Prvi sustet sa dizajnom bio je nekih godinu dana pred upis u Dizajnersku školu. Ono što sam tada zamislila je upravo ovo čime se sada bavim. Moj fokus je uvek bio podešen na dizajn i izradu upotrebnih predmeta, nameštaja prvenstveno. A naš studio teži da se bavi time Mislim da je veliki uspeh raditi i živeti na takav način, uživati u svom poslu i biti okružen ljudima koji imaju isti cilj. Ono sto smatram svojim velikim dostignućem jeste to da podjednako mogu da radim i u timu i samostalno.


Koji projekat vam je doneo najveće zadovoljstvo do sada?

V: U trenutku rada na projektu postoje oni maksimalno egzaltirajući momenti u kojima ne možete da spavate i skakućete okolo k’o blesavi jer se sve nekako super strava sklapa u dobru i zanimljivu priču. Njih, naravno, zamene turobni momenti potpunog očaja jer se sve ruši… Tako da uvek ima “u, da to je to!” i “eeeeeeeee!” momenata, savršeno ludilo stvaranja i uživanja, a onda ga idući zaseni…tako da je sada to U:TO kolekcija torbi,  pošto ih upravo radimo.//ek – Više u EKO KUĆI No05


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grafike iz prošlih era i estetika pedesetih
Oblak u vrtlogu
Stona lampa Octagon