IZMEĐU NEBA I VODE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

ANDRES WENNING

OBJEKAT:

KUĆA ZA ODMOR

LOKACIJA:

USLAR, NEMAČKA

POVRŠINA:

11 m2

FOTOGRAFIJE:

MARKUS BOLLEN

U DANAŠNJEM VREMENU SVEOPŠTE I AGRESIVNE GLOBALIZACIJE I JEDNOLIČNOSTI , TEŠKO JE OMOGUĆITI PROSTORNU PROMENLJIVOST U ARHITEKTURI I ODSTUPITI OD USTALJENIH KONVENCIJA DIZAJNA I PROJEKTOVANJA. ARHITEKTONSKOM STUDIJU BAUMRAUM TO JE POŠLO ZA RUKOM. ONI, INSPIRISANI DETINJSTVOM, STVARAJU ARHITEKTURU KOJA JE SMELA,UMETNIČKA I ISTRAŽIVAČKA.

Ova jedinstvena kuća se nalazi u okolini gradića Uslar u nemačkoj pokrajini Donja Saksonija. Smeštena je u blizini stare lovočuvarske kuće u dolini na kraju šume. Do nje vodi poljski put koji ide duž potoka i pored nekoliko velikih bara. Kuća je postavljena sa mnogo napora i posvećenosti i pričinila je mnogo radosti svima koji su u tome učestvovali. Pažljivo i stručno je uređena i neposredna okolina. Zidovi od prirodnog kamena, novoposađeno drveće autohtonih vrsta i dva v eštačka jezerceta stvorili su novi habitat za mnoge biljne i živ otinjske vrste, na radost svakog ljubitelja prirode, a naročito vlasnika kućice. Zahvaljujući svim ovim pripr emnim radnjama, mesto je postalo savršeno za postavljanje ove neobične građevine. Istovremeno se klijentima ostvarila želja da njihov mali sin dobije o sobeno mesto za igru i učenje o prir odi, a oni mesto gde će sa radošću i ponosom primati goste. Mesto u šumi pored nižeg od dva jezerceta izabrano je da bude polazna tačka za po stavljanje dvoetažne strukture, s tim što je sama kuća stavljena na potporu od dvanaest vitkih šipki od nerđajućeg čelika.

Terasa koja je spaja sa obalom, sa drvetom smreke, ima strukturu od tananih čeličnih cevi, sigurnosne mrežice i arišovih daščica. Nalazi se na 4,2m iznad površine v ode i visi nad njom osigurana čeličnim sajlama i jakim tekstilnim gurtnama. Druga, manja terasa, sa koje se ulazi na gornju etažu, nadvisuje veću za 2,6m. Ukupna površina unutrašnjeg prostora ne premašuje 11m2 dok je površina terasa 26m2.

Delikatna pozicija na kojoj je objekat smešten podrazumeva njegovu izloženost ćudima mikroklime slične močvarnoj. Kuća trpi mnogo isparavanja i kondenzacije, i prete joj korozija i naslage plesni. Da bi se svi ovi izazovi kompenzovali i da se ne dov ede u pitanje trajnost objekta i zdravlje korisnika, obloga je brižljivo komponovana od tankih slojeva različitih vrsta drveta. Tu je 20mm ariša, pa zatim 20mm oplate od smreke u okviru od čelika sa bočnim drv eniim lukovima od lipe. //ek Milica Kesić – Više u EKO KUĆI No11

Kuća trpi mnogo isparavanja i kondenzacije, i prete joj korozija i naslage plesni. Da bi se svi ovi izazovi kompenzovali i da se ne dovede u pitanje trajnost objekta i zdravlje korisnika, obloga je brižljivo komponovana od tankih slojeva različitih vrsta drveta.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: