Alumil Exl1

Između istoka i zapada

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

EANA – KOHEI IWASAKI, TOTA ABE

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

YOKOHAMA CITY, KANAGAWA, JAPAN

POVRŠINA:

91,1 m2

FOTOGRAFIJE:

KIOCHI TORIMURA

Okružena autohtonim zelenilom brdovitog gradskog parka sa severne strane i rezidencijalnim blokom sa južne strane, kuća Hijoši predstavlja dinamičan stambeni prostor smešten u japanskom gradu Jokohami. Delo je talentovanog arhitektonskog tima EANA. Na prvi pogled, ovakvu kuću možemo da zamislimo bilo gde u zapadnoj Evropi, ali njene formalne karakteristike nam ne odaju puno znakova čitanja prostora, izuzev urbanističkog nereda, karakterističnog za Japan. Volumen i dimenzije ove male kuće čija širina iznosi svega 5 metara, uslovljeni su izuzetno malom parcelom okruženom sa tri strane ulicama i parkingom, ali ti lokacijski uslovi su neutralisani arhitektonskim konceptom otvaranja objekta i ekspozicijom svih glavnih sadržaja unutrašnjeg prostora prema velikom parku. Kuća se po svojoj filozofiji nalazi između istoka i zapada, između tradicije i savremenosti. Koncipirana je maksimalno jednostavno, koliko god je to bilo moguće.

Prostorna organizacija objekta projektovana je kao jedinstven kontinualni prostor. Izuzetnom funkcionalnom preciznošću, različitim visinama programskih celina i njihovim preplitanjem, postignuti su impresivni dinamični odnosi volumena i gradacije između privatnih i javnih prostora . I po horizontali i po vertikali, funkcionalno-prostorne celine se prožimaju. Uticaj tradicionalne japanske kuće je vešto transponovan u potrebe, mogućnosti i životni stil klijenta, mladog bračnog para.

Osnovu prvog nivoa spratne visine 2,05 m ispunjavaju prostori otvorenog tipa bez striktno definisanih granica, kojima se ostvaruje fluidnost i fleksibilnost. Pri samom ulasku u kuću, najpre nailazimo na tradicionalni ulazni prostor koji se naziva genkan. Prostor je u nivou nižem od nivoa ostalih prostorija kuće, delom zato da bi se naglasile njihove razlike, a delom iz funkcionalnih razloga, kako se spoljna prašina ne bi širila u ostale prostorije.


Karakteristično za japansku tradicionalnu arhitekturu jeste da samo značenje reči ’soba’ ne postoji u njihovom jeziku, već se to bolje može prevesti kao prostor u čijoj je suštini multifunkcionalnost. Pod uticajem zapada, savremene kuće mogu imati i strogo definisane prostore, ali je to ipak ređi slučaj. Upravo ti fluidni prostori predstavljaju nešto poput čitljivog znaka, kako istočnjačke filozofije, tako i njihovih životnih prostora.

Za razliku od prvog nivoa kuće, koji se odlikuje izrazito malom spratnom visinom, na drugom nivou je ostvarena dinamičnost volumetrijske kompozicije funkcionalnih celina. Centralno stepenište, poput plutajućeg ostrva, služi i kao neka vrsta polu-granice, odnosno njegovom pozicijom i dimenzijom se postiže odvajanje prostora na dve zone u okviru celovitog prostora drugog nivoa. Dnevni boravak impozantne visine od 4m orijentisan je prema parku, prirodnom pejzažu koji postaje glavno obeležje kuće.


Nekonvencionalnom primenom rolo-zavesa u dva pravca moguće je odrediti koliko će se prirodnog pejzaža uvesti u deo privatnog ambijenta. Dominantan motiv u prostoru i jedan od neizostavnih elemenata savremene japanske arhitekture predstavlja balkon, oaza mira. Svaki segment unošenja prirodnih elemenata i minijaturnih bašta suptilan je pokušaj simuliranja zen filozofije kroz prostorne odnose.


SAMO ZNAČENJE REČI ’SOBA’ NE POSTOJI U JAPANSKOM JEZIKU, VEĆ SE TO BOLJE MOŽE PREVESTI KAO PROSTOR U ČIJOJ JE BITI MULTIFUNKCIONALNOST.


U enterijeru ovog harizmatičnog stambenog objekta oseća se uticaj zapadne kulture. Preovladava bela boja u obradi zidova, plafona i nameštaja, koja u kombinaciji sa prirodnim tonovima drveta doprinosi boljem doživljaju prostora koji je prijatan za život i pročišćen od viška elemenata. Japanske kuće su male i funkcionalne, a njihov dizajn se odlikuje naglašeno čistim izrazom. To donekle proizilazi iz tradicije istočne kulture koja je, za razliku od zapadne, više okrenuta duhovnim vrednostima nego materijalnim, što se u velikoj meri ogleda i u načinu i kulturi življenja.//ek Aleksandra Praštalo   –   Više u EKO KUĆI No15
Svaki segemnt unošenja prirodnog sambijenta.

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/arhisola/public_html/eko/novo/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 113

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: