Search
Close this search box.
congress

Istraživanja ukazuju: Do 2100. godine će nestati koralni grebeni

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Naučna istraživanja na Univerzitetu Manoa na Havajima ukazuju na činjenicu da će od 70 do 90 odsto svih koralnih grebena nestati tokom narednih 20 godina. Razlog su klimatske promene, okeani se greju, mora su sve kiselija i zagađenija, navode studije naučnika.

Klimatske promene mogle bi do 2100. godine da ‘ubiju’ sve koralne grebene na Zemlji, pokazalo je američko naučno istraživanje. Posle proučavanja svetskih okeana naučnici došli su do zaključka da će “do 2100.godine preostati pokoji ili nijedan koralni greben”.

“Izgledi su prilično tmurni”, kaže Rene Seter, jedna od naučnica sa univerziteta.

Aktivisti za zaštitu životne sredine i naučnici rade na obnovi koralnih grebena, uzgajaju ih u laboratorijima i vraćaju u more, kako bi pokušali da ožive umiruće grebene.

Ali, to možda neće biti dovoljno, upozoravaju naučnici.

U okviru nove studije izrađene su karte okeana s lokacijama koje bi bile najpogodnije za taj način obnove grebena uzimajući u obzir faktore poput kiselosti voda, temperature mora, gustine ljudskih naselja i intenziteta eksploatacije zemlje.

Većina delova okeana u kojima sada žive korali neće do 2045. godine biti pogodna za njihov život i to okruženje će se pogoršavati do 2100. godine, pokazuju naučni simulacijski modeli.

Postoji tek nekoliko lokacija na kojima bi do te godine mogli da se obnove koralni grebeni poput delova Donje Kalifornije ili Crvenog mora, ali čak ni oni nisu idealna staništa za korale zbog blizine reka.

Naučnici upozoravaju da su klimatske promene veliki ubica. Ljudsko zagađenje, iako predstavlja problem, tek je mali deo velike pretnje.

“Napori da se očiste obale su sjajni i borba protiv zagađenja je sjajna. Moramo nastaviti s tim naporima”, istakla je Seter i dodala da je borba protiv klimatskih promena ono na šta stvarno treba pozivati, kako bi se zaštitili korali.

Uništavanje grebena imaće razorne posledice po čovečanstvo. Gotovo milijardu ljudi zavisi od njih, kao glavnom izvoru belančevina, a koralni grebeni štite i obalni pojas i infrastrukturu, što znači da bi njihov nestanak mogao da ugrozi i sigurnost i održivost naselja na obali.

Naučnici traže način da običnom čoveku objasne brzinu kojom se okean zagreva.

Izvor: National Geographic Srbija.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana