Search
Close this search box.
congress

IGRA VOLUMENA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

IRIA COMOXO GÓMEZ, DAVID OLMOS TAPIA

LOKACIJA:

SEVERNA ŠPANIJA

POVRŠINA:

200 m2 m2

FOTOGRAFIJE:

DUOSEGNO VISUAL DESIGN (ANTONIO MERCURIO & VALENTINA ROCCO)

JEDNOSTAVNA IGRA VOLUMENA, KOMBINOVANJE ELEMENATA SAVREMENOG DIZAJNA I UPOTREBA RAZLIČITIH VRSTA DRVETA, KROZ IGRU NIJANSI I KONTRASTA TRANSFORMIŠU OVU KUĆU U PRELEP I UDOBAN PORODIČNI DOM. KUĆA JE VEOMA SVETLA I IZGLEDA VEOMA JEDNOSTAVNO.

Kuća je pozicionirana na uskoj parceli trapeznog oblika, saglasno principima projektovanja energetski efikasnih zgrada. Sve sobe su direktno okrenute ka jugu da bi bile maksimalno izložene suncu, dok je severna strana upotrebljena za prirodno osvetljavanje struktura hodnika. Objekat je projektovan tako da bude funkcionalan, da se maksimalno iskoristi prirodno svetlo i da se racionalno reši odnos unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.

U prizemlju su zajedničke prostorije: dnevna soba, trpezarija i kuhinja koje su velikim kliznim staklenim vratima povezane sa južno orjentisanim dvorištem. Kada se vrata otvore, drveni pod zajedničkih prostorija nastavlja se na pod tremova sačinjen od istih drvenih lamela, dodatnom obradom  prilagođenih za spoljnu upotrebu. Tremovi su u letnjim mesecima ugodno mesto za boravak zahvaljujući zaštiti od sunca koju obezbeđuju konzolno postavljene terase sprata.

Kuća je projektovana tako da ima podrum u kome su smeštene prostorije korisne za domaćinstvo, čime se dobio veliki multifunkcionalni prostor, kao i garažu u koju se ulazi preko rampe skrivene iza objekta, sa severne strane.

Na spratu se nalazi intimni deo kuće, centralnim volumenom vešto podeljen na dve oblasti. Dvospratne je visine i sadrži galeriju trpezarije i stepenišni prostor. U okviru ovog vazdušnog kubusa smešteno je dvokrako stepenišnte koje izlazi na spratni predprostor – degažman sa plakarima koji razdvajaju roditeljsku spavaću sobu od spavaćih soba za decu. Krajnji rezultat ovog projekta je dobro insolirana kuća jednostavne forme – niz od tri volumena u kojima su funkcionalno razmeštene prostorije sa jasnom podelom namena.

Ne samo da se arhitekta poigrao sa volumenima, već je i njegov izbor da insistira na drvenim detaljima inspirativan. Kombinacija različitih vrsta drveta na fasadi, na podovima i u enterijeru ispunjava čitav prostor, stvarajući igru nijansi i kontrasta. Sjaj stakla i plastike koja imitira staklo prožima trpezariju.  // ekMARIJA VELOVIĆ- Više u EKO KUĆI No07

JEDNOSTAVNI MATERIJALI I BOJE I U EKSTERIJERU I U ENTERIJERU  ISTIČU ČISTOTU OBLIKA.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks