IDEALNA KUĆA ZA ODMOR

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

ATELIER OSLO

OBJEKAT:

KUĆA ZA ODMOR

LOKACIJA:

HONEFOSS, NORVEŠKA

POVRŠINA:

80 m2

FOTOGRAFIJE:

LARS PETTER PETTERSEN, ATELIER OSLO

SMEŠTENA USRED ŠUMSKOG PEJZAŽA, MALE ALI BESPREKORNO ISKORIŠĆENE OSNOVE U FUNKCIONALNOM SMISLU, STROGO MINIMALISTIČKOG USTROJSTVA, ALI ŽIVOPISNOG IZRAZA KAKO SPOLJA TAKO I UNUTRA, KUĆA NORDERHOV PREDSTAVLJA OTELOTVORENJE SNA SVAKOG ČOVEKA O OBJEKTU ZA IDEALAN ODMOR DUŠE I TELA.

Kuća za odmor u Norderhovu predstavlja živopisan stambeni objekat smešten u Krokskogen šumama u okolini norveškog grada Honefos. Položaj kuće na strmoj padini otvara joj impozantan pogled na jezero Steinsfjorden i velelepan, tipično norveški pejzaž. Formalno ustrojstvo kuće koncipirano je prema klimatskim karakteristikama lokacije. Budući da u ovom području vladaju jaki vetrovi, objekat je organizovan oko nekolicine spoljašnjih prostora koji, sada zaklonjeni samim objektom, pružaju sklonište od vetra i naizmenično prihvataju sunčevu svetlost tokom dana.


Unutrašnjost objekta ustrojena je kao jedinstven, kontinualni prostor. Zidovi i tavanice su zakrivljeni, podovi denivelisani. Glavna obloga zidova i plafona jeste brezova šper-ploča debljine 4mm, koja zahvaljujući svojoj strukturi i koloritu i mogućnosti potpunog prilagođavanja nepravilnoj formi mase, daje dominantan plastičan izraz površinama enterijera. Osnova kuće prati konstituciju terena, zahvaljujući čemu je plan podeljen na nekoliko nivoa koji definišu funkcionalne zone objekta. Prelazi između tih nivoa materijalizovani su svojevrsnim stepeništima koja su namenski iskorišćena za sedenje i odmor.


U centru kuće smešten je kamin. Ognjište, kao drevni i kulturološko-univerzalni simbol porodičnog života u domu, u projektu Norderhov nosi i dominantnu estetsku ulogu. Izdvojen, odnosno markiran crnom bojom, postavljen u centru glavnog, najnižeg nivoa kuće, on stvara utisak logorske vatre i boravka u otvorenoj prirodi. Kao epicentar čitavog prostora kuće, kamin je vidljiv iz svih njenih ostalih nivoa, i tako konstruisan da se u širokom prostoru oko njega može sedeti ili ležati.//ek MARE JANAKOVA GRUJUĆ – Više u EKO KUĆI No15Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: