Search
Close this search box.
congress

HOTELTEGERNSEE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

LANDAU+KINDELBACHER ARCHITEKTEN INNENARCHITEKTEN GMBH

OBJEKAT:

HOTEL

LOKACIJA:

JEZERO TEGERNSEE, NEMAČKA

FOTOGRAFIJE:

HOTEL DAS TEGERNSEE

BUDUĆI DA JE ČOVEK NERASKIDIVI DEO PRIRODE, VEZA ČOVEKA SA OKRUŽENJEM APRIORNO JE USPOSTAVLJENA, PA JE SVAKI SUKOB ARHITEKTURE, KAO POSLEDICE LJUDSKOG STVARALAŠTVA, I ŽIVOTNE SREDINE NEOSNOVAN I APSURDAN ČIN. VOĐENI OVIM PRINCIPOM, AUTORI ALPSKIH BRVNARA POBORNICI SU ‘PRAVA NA VADUH, VODU, ZELENILO, POGLED…’ TE PROJEKTUJU ALPSKE BRVNARE KAO DEO ODRŽIVOG HOTELA, ČIJA VIZUELNA STVARNOST OSTAJE TRAJNO UTISNUTA U SEĆANJU SVAKOG POSETIOCA.

Otvaranjem Alpskih brvnara, hotel Tegernsee, koji se nalazi nadomak istoimenog jezera, proširio je svoju raznoliku paletu smeštajnih kapaciteta novim formatom. Počevši od 2017. godine, 18 apartmana i dvokrevetnih soba površine od 35 do 120 kvadratnih metara pružaju smeštaj svima koji žele da osete poetiku ruralnog prostora. Mir i tišina prirode, nasuprot užurbanom metežu urbanih struktura, čine da se energija koja vlada na ovim čistim poljima prenese i na čoveka.

SAGLASJE OBJEKTA I PEJZAŽA
Izrazita linearnost u arhitektonskoj organizaciji i materijalizaciji prostora formira sliku, splet, igru, scenu na beskrajnom zelenilu planinskog prostranstva. Svi sadržaji su povezani u integrisan prostor i bez gubitka sopstvenog identiteta stvaraju jedinstven oblik. Upućeni jedni na druge, oni uklapaju svoj stvaralački princip u princip onog drugog. Svedenog i nepretencioznog volumena koji se nenametljivo stapa sa krajolikom i dopunjuje ga, ovaj objekat daje podsticaj traganju za saglasjem čoveka i prirode, za njihovim idealnim spojem i interakcijom. On svoja strukturna i funkcionalna svojstva objedinjuje u estetički perfomans koji nosi duh odlučnosti i sigurnosti ali i implicira suptilnost i proporcionalni sklad, čime uspostavlja ravnopravan dijalog u izgradnji humane ljudske sredine.

HOLISTIČKI PRISTUP
Preko staklenih prolaza koji štite korisnike od vremenskih uticaja, Alpske kućice povezane su direktno sa centralnim delom hotela u kome su veliki lobi i spa-centar. U novom smeštajnom delu nastavljen je holistički pristup projektovanju koji prati celokupan koncept hotela, pa simbioza utilitarnog i estetskog biva neprekinuta. Dva građevinska dela, međusobno povezana, imaju 18 novih soba na dva nivoa. Bez obzira na to da li su na svojoj privatnoj terasi na nižoj etaži ili na balkonu na gornjem delu – svi korisnici imaju neograničen pogled na Tegernsee i okolne planine. Izložene prostorije i prozori od poda do plafona u kombinaciji sa nameštajem jasnih, minimalističkih linija dodatno pojačavaju prostorni učinak, dok prirodna paleta boja nadograđuje ideje vizuelnih predstava.

AUTOHTONI MATERIJALI I BOJE
Kao vitalna oblast života svakog društva, prostor zahteva usklađeno delovanje mnogih delatnosti, a pre svega duboko promišljanje i sagledavanje potreba čoveka i resursa prirode. Autohtona arhitektura prepoznatljiva je u novom objektu koji svojim oblikom, materijalima i bojom reinterpretira lokalno graditeljsko nasleđe, čime u potpunosti opravdava sam naziv hotela. Arhitektonskim, slikarskim i dizajnerskim efektima autori su ukazali na neophodnost uspostavljanja vizuelnog jedinstva i prožimanja prirode i graditeljstva, naglašavajući da se prostorna slika pejzaža svakodnevno dopunjuje i dograđuje. Kvalitet korišćenih materijala i usredsređenost na duže razdoblje obezbeđuju kreativnu održivost koja naglašava poseban odnos prema mestu.

Enterijer više etaže u potpunosti je obložen smrekom, dok na nižoj etaži takođe dominiraju drvene podne obloge, ali su zidovi obrađeni tako da podsećaju na okrečene zidove starih kuća sa lokaliteta. Ukrštanje više drvenih površina ne inicira suprotstavljenost, već naprotiv, zrači sjajem toplog kolorita, te ovi apartmani nose optimizam kretanja i života. Metaforička predstava sučeljavanja različitosti u prostoru i dramatika sudara geometrijskih i prirodnih oblika čitljive su iz unutrašnjosti objekta posredstvom staklenih površina, pa se korisniku čini da se istovremeno nalazi i unutra i spolja. Mada tema velikih staklenih površina više nije inovativna, iznova je inspirativna i sugeriše slobodu i otvorenost. Osim što propuštaju svetlost i ostvaruju kontakt sa spoljašnošću i impozantnim pejzažom, staklene površine veoma značajno učestvuju i u defi nisanju koncepta ove arhitektonske kompozicije.

ek VESNA RAVIĆ

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda