Search
Close this search box.
congress

GRUPA MEČ: RETROSPEKTIVA OD 1975. DO 1990.

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

U LEGATU ČOLAKOVIĆ JE OVE GODINE OD 13.APRILA DO 26.MAJA ODRŽANA RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA KOJA JE JAVNOST PODSETILA NA STVARALAŠTVO GRUPE MEČ SA CILJEM DA SE SAGLEDA ISTORIJSKA ULOGA I PREDSTAVI I AFIRMIŠE OVA VAŽNA POJAVA U OBLASTI ARHITEKTURE I KULTURE UOPŠTE. KUSTOS IZLOŽBE JE BILJANA TOMIĆ. IZLOŽBU GRUPA MEČ: RETROSPEKTIVA OD 1975. DO 1990.  PRATILA JE I PUBLIKACIJA U IZDANJU MUZEJA SAVREMENE UMETNOSTI KOJA NUDI TEORETSKI OSVRT NA VREME POJAVE GRUPE MEČ, ZATIM NA NJENE ISTORIJSKE RELACIJE, A TAKOĐE I OSVRTE NA VREME OSAMDESETIH GODINA DVADESETOG VEKA.

Početkom osamdesetih godina prošlog veka, na srpskoj arhitektonskoj sceni javljaju  se nove ideje nastale pod uticajem  arhitektonskih promena u svetu i pojavom novog arhitektonskog stila – postmodernizma. Prethodnik ovog arhitektonskog stila u Srbiji je arhitektonska grupa MEČ.

U uzavreloj atmosferi koja je nastala usled korenitih promena koje su se dogodile prvo na međunarodnom, a potom i na lokalnom arhitektonskom planu, polovinom 1970-tih godina privlači pažnju svojim radovima nekolicina mladih ljudi koji se najpre pojedinačno, a zatim i zajednički, izložbama, projektima, tekstovima i proklamacijama nude kao alternativa beogradskoj arhitektonskoj sredini. Bila je to Grupa MEČ.
Grupa MEČ osnovana 1. januara 1980. godine u stanu Mustafe Musića i brojala je tri člana – Mustafa Musić (1949), Dejan Ećimović (1948-2002) i Marjan Čehovin (1950), a naziv je dao Čehovin prema početnim slovima njihovih prezimena, Musić, Ećimović, Čehovin – MEČ. Krajem 1980. i početkom 1981. grupi su se pridružili Slobodan Maldini (1956) i Stevan Žutić (1954). Grupa je predstavila nov prostorni koncept, tada nepoznat u Srbiji, koji je najavio dolazak stila postmodernizma u srpsku arhitekturu.

Zvanično, Grupa MEČ se predstavlja po prvi put na izložbi Urbana kuća, 1981. godine. Prošlo je trideset i sedam godina od otvaranja izložbe Urbana kuća, kada je zvanično objavljena arhitektura Novog pokreta Grupe MEČ. Takođe, prošlo je četrdeset i tri godine od kada je Čarls Dženks 1975. prvi put upotrebio termin postmoderna arhitektura. To vreme osamdesetih godina obeležila je pojava Novog talasa i uspon Nove arhitekture, kroz intenzivnu komunikaciju u okviru jugoslovenskih i međunarodnih susreta, na relaciji Beograd-Zagreb-Ljubljana.// Više u EKO KUĆI No28

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda