DRAGULJ MEDITERANA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

IOANNIS BALTOGIANNIS, PHOEBE GIANNISI, ZISSIS KOTIONIS, KATERINA KRITOU, NIKOLAOS PLATSAS

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

NAXOS, CYCLADES, GRČKA

POVRŠINA:

360 m2

FOTOGRAFIJE:

IOANNIS BALTOGIANNIS, NIKOLAOS PLATSAS, KATERINA KRITOU, PHOEBE GIANNISI

UPADLJIVA SUPROTNOST OKOLNOG, IZUZETNO STRMOG, TERENA NA KOJOJ JE OVA KUĆA NAPRAVLJENA I SAMOG OBJEKTA, PREDSTAVLJA VELIKI KONTRAST KOJI ODIŠE TRANSPARENTNOŠĆU I ELEGANCIJOM, A NASTOJI DA USPOSTAVI DIJALOG IZMEĐU UNUTRAŠNJEG ŽIVOTNOG PROSTORA I SPOLJAŠNJEG OKRUŽENJA.

Objekat je izgrađen kaskadno na strmoj padini, i sastoji se iz dve taže. Donja etaža sadrži veliku spavaću sobu, dnevni boravak, kuhinju sa trpezarijom i bazen, a gornja kuhinju sa trpezarijom, dva kupatila, ostavu, glavnu spavaću sobu, dve manje spavaće sobe i gostinjske odaje. Terasa sa velikim bazenom koji služi kao centar okupljanja tokom letnjih dana na ostrvu i kao prostor za održavanje skupova i druženja, savršeno je mesto za zabavu ili jednostavno za sunčanje i uživanje. Ovaj objekat ujedno predstavlja i deo ogradnog zida kojim je ograničen unutrašnji boravak, dok je ostatak placa ostavljen netaknutim i čini se kao da predstavlja deo pejzaža.

Osvetljenje je ključan element u opremanju svakog prostora, pa i ovog. Enterijeri ovog objekta su maksimalno otvoreni za svetlost i vazduh kako bi atmosfera unutar prostorija bila što prijatnija tokom letnjih meseci. Prozorski otvori su veliki, dizajnirani da prime što više svetla, a osvetljenje se dodatno poboljšava velikim staklenim površinama i znatnim korišćenjem bele boje u enterijeru.

Glavni elementi su medernizam, prostornost, prozračnost I, iznad svega-bela boja. Bela boja je izabrana jer stvara atmosferu jasnoće I sjaja u eksterijeru I enterijeru, atmosferu opuštanja, u skladu sa arhitektonskim geometrijskim linijama. Ovakvi enterijer ne moraju biti ni nalik “bolničkom” i “sterilnom” ambijentu već, naprotiv, može da odiše toplinom i udobnošću.

Određeni i čisti odnosi mase i staklenih otvora prikazuju kuću kao umetničko delo evropske elegancije. Ovaj način gradnje zahteva mnogo nege, ali je ukupan ambijent vrlo udoban, a ceolukupan projekat veoma funkcionalan. Belinom, jednostavnim linijama, dobro odmerenim odnosom belih zidova i staklenih otvora, ova kuća se prefinjeno nameće kao još jedan izuzetan i spektakularan projekat arhitektonskog tima. //ek IVANA NIKOLIĆ- Više u EKO KUĆI No8

ENTERIJERI SU OBLIKOVANI SA ŠTO MANJE NAMEŠTAJA, TAKO DA OKOLNI PROSTOR PREOVLAĐUJE U ODNOSU NA AKTIVNOSTI SAMOG OBJEKTA.

Enterijer ovog objekta je maksimalno otvoren za svetlost i vazduh, kako bi atmosfera unutar prostorija bila što prijatnija.

Bela boja i obilje svetlosti ostavljaju vizuelni utisak čistote, stvarajući savršen ambijent za odmor i opuštenje.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: