Search
Close this search box.
congress

Cork House

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

SA FOKUSOM  JEDNOSTAVANA I ODRŽIVA REŠENJA, PROJEKAT DAJE INVENTIVNI ODGOVOR NA SLOŽENOSTI I KONVENCIJE MODERNE GRADNJE KUĆA.

 Umesto tipično složene, slojevitih omotača zgrade koja sadrže niz građevinskih materijala, proizvoda i specijalnih podsistema, Cork House je pokušaj da se iz jednog bio-obnovljivog materijala naprave monolitni zidovi i krov od plute. Kuća je zamišljena kao spoj delova čije su komponente montažne i koje su sastavljane ručno na licu mesta bez maltera ili lepka.

Cork House utjelovljuje snažan pristup održivosti, od resursa do kraja njenog života. Ekspandirana pluta je čisti bio-materijal napravljen od otpada iz plute. Kora plutinog hrasta se skida ručno svakih devet godina bez oštećenja drveta. Ova agroindustrija održava pejzaže od hrastovog pluta, održavajući bogatostvo bioraznolikosti.

Ekološko poreklo plute ogleda se na kraju životnog ciklusa zgrade. Konstruktivni sistem se spoja suvim spojem, tako da se svih 1,268 blokova plute može sakupiti na kraju svog životnog veka radi ponovne upotrebe, reciklaže ili povratka u biosferu.

Ovaj radikalno direktan pristup održivosti životne sredine rezultirao je zgradom sa izuzetno niskom emisijom CO2, koji je Sturgis Carbon Profiling ocenio kao utjelovljeni negativan ugljen po završetku i 619kgCO2e / m2 tokom životnog veka od 60 godina, što je najniži celokupni životni ugalj za bilo koju zgradu koju imaju su procenili.

Iz ove kombinacije arhitektonskih i ekoloških ciljeva, rezultirao je nov strukturalni oblik, a opet poznat iz jednostavnih principa gradnje drevnih kamenih građevina poput keltskih košnica. Iznutra izložena čvrsta pluta stvara taktilno okruženje – zidovi su nežni na dodir, čak i dobro mirišu, akustična je meka i mirna, a bakrene cevi blistaju u senkama nakrivenih krovnih piramida.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda